x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Terapie prin scris

Terapie prin scris

08 Mai 2007   •   00:00

Cu toţii am trecut măcar o dată in viaţă printr-o perioadă in care simţeam că, dacă nu ne punem sentimentele pe hărtie, o să explodăm ca un balon sub presiune.

Conform unor studii recente, se pare că această punere a emoţiilor şi frustrărilor care ne macină in cuvinte scrise se constituie de fapt intr-un fel de terapie. Astfel, arată specialiştii in psihoterapie, un jurnal bine făcut poate fi considerat "terapie prin scris".

Iar un jurnal bine făcut inseamnă clasicul jurnal, cel pe care il completăm zilnic, ne explică psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie. Adică fără calculatoare, fără internet, fără bloguri, e-mailuri... "Terapia prin scris, pe de o parte, poate să ne detensioneze, dar, pe de altă parte, se poate constitui intr-un mecanism de apărare. Intr-o zi plină, acumulăm multe emoţii, tensiuni, conflicte interioare pe care nu le putem comunica direct şi de aceea le dăm frău liber prin scris", arată specialistul.

Eliberare de emoţii

Avem tendinţa să scriem despre acele sentimente, frustrări, gănduri care simţim că dau pe dinafară. Insă ne dorim ca, o dată ce emoţiile respective au fost puse pe hărtie, ele să dispară din mintea sau din sufletul nostru. Or, acest lucru nu este posibil decăt la nivel iluzoriu.

"Exprimarea in scris a sentimentelor trăite este un mod benefic prin care să ne eliberăm, insă doar la un prim nivel. Faptul că lucrurile sunt aşezate pe hărtie nu inseamnă că in interior ele işi găsesc şi soluţionarea. Scrisul este doar o primă fază, prin care temperăm tensiunile şi conflictele interioare.

Pentru a rezolva cu adevărat problemele trebuie să avem o relaţie directă cu o persoană capabilă să ne ajute să descălcim ceea ce se intămplă in sufletul nostru", subliniază psihologul Ştefania Niţă. In măsura in care cel care scrie este o persoană cu un bun potenţial introspectiv, atunci punerea pe hărtie a emoţiilor este şi o formă de inţelegere a ceea ce se intămplă cu noi.

IZOLARE. Este aproape imposibil să ne dezvoltăm emoţional şi mental doar in relaţie cu noi inşine. "Ca să putem să ne dezvoltăm şi să găsim soluţii reale pentru problemele care ne frămăntă trebuie să existe şi o relaţie reală, directă cu o altă persoană. Dacă facem din jurnal singurul nostru prieten, riscăm să ne izolăm de lumea reală", atrage atenţia psihologul Ştefania Niţă.
×
Subiecte în articol: psihologie