x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Terapii alternative

Terapii alternative

23 Noi 2012   •   12:26
Terapii alternative

Majoritatea femeilor trec prin anumite grade de stres premenstrual. După cum se vede, stresul nu este doar un simptom al SPM, ci poate fi o cauză a acestuia.

Când resimţim stresul, glanda suprarenală preia progesteronul şi sintetizează din el cortizon, un hormon de stres. Aceasta are ca rezultat niveluri scăzute de progesteron – iar progesteronul scăzut este considerat o cauză primară a crampelor menstruale şi şi simptomelor SPM. Pentru a vă reduce suferinţa, încercaţi să concepeţi şi să practicaţi zilnic strategii de reducere a stresului. Fiecare femeie abordează diferit reducerea stresului. Dintre cele mai utile sunt meditaţia, băile fierbinţi parfumate cu lavandă şi cel puţin 8 ore de somn în fiecare noapte. Alte strategii utile includ următoarele:

Eliminaţi simptomele prin presiune. De secole, vindecătorii asiatici au practicat refexologia, o tehnică de “reglare” a organelor interne ale corpului prin exercitarea de presiune în anumite puncte la nivelul picioarelor, mâinilor şi urechilor. Într-un studiu, femeile cu SPM au efectuat şedinţe de reflexologie la nivelul picioarelor, mâinilor şi urechilor, în care practicianul a manipulat punctele de declanşare care corespund uterului şi ovarelor; alte femei au urmat tratamente “false” în puncte necorespunzătoare. Cele care au primit tratamentul real au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor, spune dr. Terry Oleson, specialist în medicină complementară.

Practicaţi relaxarea progresivă. Un mod uşor de a vă relaxa şi elibera de tensiune este de a contacta şi apoi de a relaxa fiecare muşchi din organism. Metoda, cunoscută drept relaxare progresivă, este simplă. În timp ce staţi întinsă, contractaţi musculatura picioarelor. Menţineţi încordarea un moment, apoi relaxaţi-vă. Urcaţi spre gambe... genunghi... coapse şi ... ascendent, spre cap. Durează 15 până la 20 de minute pentru a exersa întregul corp.

La sfârşitul fiecărei şedinţe veţi descoperi că gradul de tensiune fizică şi emoţională este redus substanţial.

×