x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Topul alimentelor care dau energie

Topul alimentelor care dau energie

de Andrada Floria    |    23 Iun 2008   •   00:00
Topul alimentelor care dau energie

TONUS ● Stările de oboseală dispar cu legume, cereale şi seminţe încolţite
Seminţe încolţite, pătrunjel presărat peste mîncare, broccoli, piersici... Acestea sînt, conform dr Gillian McKeith, unele dintre alimentele care ne oferă energie şi care pot înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă.



TONUS ● Stările de oboseală dispar cu legume, cereale şi seminţe încolţite
Seminţe încolţite, pătrunjel presărat peste mîncare, broccoli, piersici... Acestea sînt, conform dr Gillian McKeith, unele dintre alimentele care ne oferă energie şi care pot înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă.

În topul alimentelor energizante, oferit de dr Gillian McKeith în volumul "Eşti ceea ce mănînci", se situează în special cele care accelerează metabolismul. Iar pe primul loc se află seminţele încolţite. Conform specialistului, toate tipurile de seminţe încolţite (seminţe de legume sau de cereale, care au fost puse la germinat) sînt alimente dătătoare de viaţă, care ajută la revitalizarea organismului. Concentraţiile mari de antioxidanţi, precum şi mineralele, proteinele, enzimele şi fibrele recomandă seminţele germinate ca energizante naturale, putînd fi administrate pe tot parcursul zilei.

Dar şi seminţele neîncolţite conţin elemente nutritive care alungă oboseala. Spre exemplu, seminţele de in sînt bogate în acizi graşi esenţiali omega-3 implicaţi în producerea de energie şi în transportul de oxigen către celule. Seminţele de floarea-soarelui pot înlocui cafeaua datorită conţinutului crescut de magneziu, fier, cupru, vitamine din grupul B, acizi graşi esenţiali, zinc. O lingură cu seminţe de floarea-soarelui este ideală în situaţiile cînd avem nevoie de un impuls de energie.

VITAMINELE B. Dr Gillian McKeith subliniază că mai importantă decît energizarea rapidă şi de scurtă durată a organismului este menţinerea unui nivel constant de energie. Iar pentru aceasta avem nevoie de cereale. Sursă importantă de vitamine din grupul B, cerealele eliberează treptat zahărul în organism, iar nivelul de energie este astfel mereu la nivel optim.

Pentru producerea de energie la nivel celular, dr Gillian subliniază importanţa coenzimei Q 10, care se găseşte din belşug în broccoli. Dar şi magneziul din struguri este important mai ales pentru transformarea glucozei în energie.

Nutriţie

Cele mai importante substanţe nutritive necesare în producerea de energie sînt vitaminele din grupul B, care sînt indispensabile pentru funcţionarea splinei, "bateria noastră de energie". Lipsa acestor vitamine duce la dezechilibrul glandelor suprarenale, care cauzează căderi bruşte ale nivelului de energie. "Căderile de energie în cursul după-amiezii indică o slabă funcţionare a glandelor suprarenale, o metabolizare lentă a carbohidraţilor şi a zaharurilor. Reduceţi consumul de zahăr, de cofeină şi de lactate la prînz şi optaţi pentru orez brun, legume şi seminţe de floarea-soarelui", arată dr Gillian. Pentru eliminarea stărilor de oboseală, din alimentaţie nu trebuie să lipsească vitamina C, magneziul, zincul, fierul, coenzima Q 10.

×
Subiecte în articol: energie alimentaţie sănătoasă