x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tortilla Chips “Casa fiesta” - De două ori nociv

Tortilla Chips “Casa fiesta” - De două ori nociv

de Cristina Andreea Calin    |    13 Sep 2008   •   00:00
Tortilla Chips “Casa fiesta” - De două ori nociv

Din cauza ingredientelor sale şi a valorii energetice foarte ridicate, produsul analizat intră în categoria junk food. De aceea, consumul trebuie evitat pe cît posibil.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Din cauza ingredientelor sale şi a valorii energetice foarte ridicate, produsul analizat intră în categoria junk food. De aceea, consumul trebuie evitat pe cît posibil.

 
Tortilla Chips “Casa fiesta” au în compoziţie “porumb, ulei de palmier, aromă de chilli (sare 1,5%, pudră de ceapă, potenţiator de gust E 621 (monoglutamat de sodiu), condimente, extract de drojdie, sirop de glucoză, dextroză (grîu), pudră de usturoi, pudră de roşii, zahăr, acid (E 330 – acid citric), antiaglomerant (E 341 – fosfaţi de calciu, E 551 – dioxid de siliciu), ulei de floarea-soarelui, coloranţi (E 160c – extract de ardei roşu, E 162 – roşu sfeclă), arome)”. 100 de grame de chips au o valoare energetică de 2.100 kj/ 500 kcal, proteine 6,5 g, carbohidraţi 65 g, grăsimi 23 g, produsul vînzîndu-se în pungi cu masa netă de 200 g.

 
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind chips care imită produsul tradiţional mexican tortilla, cu profil nutriţional profund dezechilibrat, cu un mare exces de glucide (65%), dar şi de grăsimi (23%). Aceste ingrediente imprimă produsului o densitate energetică foarte ridicată – 500 kcal/ 100 g, dar şi o încărcătură glicemică foarte mare, periculoasă pentru pancreasul endocrin şi exocrin. Glucidele sînt atît cu absorbţie lentă – amidon din porumb –, cît şi cu absorbţie rapidă – sirop de glucoză, dextroză, zaharoză.

Urmează în lista de componente sarea – în cantitate mare – 1,5 g la 100 g de chipsuri. Consumînd o pungă întreagă de chips vom acumula jumătate din doza zilnică recomandată pentru un adult. Oricum, toate valorile nutriţionale trebuie dublate pentru a afla cantităţile exacte dintr-o pungă de chips. Rezultatul este unul îngrijorător.

Produsul conţine şi o serie de aditivi alimentari, dintre care unii potenţial periculoşi. Glutamatul monosodic E 621, agent de întărire a gustului, dă dependenţă şi poate fi transformat în cadrul metabolismului în excitotoxine-neurotoxine, putînd induce stări de greaţă, dureri de cap, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Fosfatul de calciu E 341 interferă cu absorbţia calciului, putînd accelera apariţia osteoporozei.

Producătorul ne sugerează să consumăm aceste chips alături de un sos. Astfel sîntem îndemnaţi la un comportament alimentar şi mai nesănătos, din cauza faptului că de cele mai multe ori sosurile au o densitate energetică mare, pot conţine sare, zaharuri şi alţi aditivi alimentari, ne spune specialistul.

 

Concluzii

Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, adolescenţilor, celor cu maladii hepatorenale şi dislipidemie, hipertensivilor, celor cu boli cardio- şi cerebrovasculare, celor cu maladii neurodegenerative, suferinzilor de cancer, celor cu status proinflamator sistemic şi sindrom metabolic.

Diabeticii şi cei cu rezistenţă la insulină îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul ridicat de glucide şi de încărcătura glicemică foarte mare. Deoarece este prezent grîul, suferinzii de celiachie nu pot consuma acest produs. Acest produs nu corespunde cu prevederile Legii 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţămînt preuniversitar şi nu poate fi vîndut în cadrul şcolilor. Conform inscripţionării de pe etichetă, produsul conţine o sursă de gluten (grîu) şi, de asemenea, surse ascunse de sare, zahăr şi grăsimi. De aceea, produsul poate fi încadrat în categoria junk food.

×
Subiecte în articol: bun de consum produsul chips