x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tradiţie cu aditivi

Tradiţie cu aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    30 Aug 2007   •   00:00
Tradiţie cu aditivi

Salam de vară tradiţional... cu şapte aditivi alimentari. Doi dintre aceştia - E 621 şi E 250 - sunt consideraţi a fi cancerigeni.Â

Salam de vară tradiţional... cu şapte aditivi alimentari. Doi dintre aceştia - E 621 şi E 250 - sunt consideraţi a fi cancerigeni. Â

Alpinia este un salam de vară autointitulat "tradiţional", in a cărui compoziţie intră o serie de aditivi alimentari. Eticheta specifică următoarele ingrediente: "carne porc, emulsie de şorici, apă, slănină, proteină din soia, sare, condimente, stabilizatori (polifosfaţi - E 452), antioxidant (ascorbat de sodiu - E 301, acid ascorbic - E 300), potenţiator de aromă (glutamat monosodic - E 621), acidifiant (glucono delta lactonă - E 575), colorant natural (carmin - E 120), conservant (nitrit de sodiu - E 250)".

Ingrediente. In 1966, cănd s-a preparat pentru prima dată acest salam, se foloseau următoarele ingrediente la 100 kg de mezel: "carne de vită calitatea I - 50 kg, carne de porc (pulpă fără os) - 17 kg, slănină tare sau guşă - 33 kg, condimente: piper - 100 g, zahăr - 240 g şi usturoi - 200 g, materii auxiliare: rotocoale de vită sau membrane artificiale cu diametrul de 55-60 mm, sfoară, clipsuri. Nici mai tărziu, in perioada 1982/1983-1992/1993, nu s-au mai adăugat alţi aditivi alimentari in afară de polifosfat de sodiu - 330 g, conform lucrării "Produse romăneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete", a profesorilor Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina, Eugenia-Livia Pană.

ANALIZĂ. Salamul Alpinia este un produs din carne fiert-afumat, a cărui compoziţie nu are nimic in comun cu produsul tradiţional din 1966. In primul rănd lipseşte carnea de vită, dar apare emulsia de şorici, care este in fapt o proteină colagenică cu valoare energetică foarte scăzută, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Apa este al treilea ingredient, după care urmează slănina, conţinănd grăsimi saturate, periculoase pentru sănătate. De asemenea, apare un ingredient surpriză faţă de reţeta tradiţională, o proteină nonanimală, din soia, care nu ştim dacă este sau nu modificată genetic. Dacă in 1966 nu era folosită soia intr-un astfel de salam, ne intrebăm ce caută in 2007...

Produsul conţine surse de fosfor care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, impiedicănd fixarea calciului in oase. De asemenea, are in compoziţie trei surse ascunse de sodiu şi sare (NaCl) - care este al patrulea ingredient cantitativ, contribuind la consumul in exces al acestuia, dăunător sănătăţii. Nitritul de sodiu este un conservant care poate pune in pericol sănătatea consumatorilor.

Din punct de vedere nutriţional, produsul are un profil dezechilibrat, cu un exces de grăsimi şi proteine colagenice fără valoare biologică. Deşi produsul nu beneficiază de etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă şi o densitate energetică ridicată.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hepaticilor, renalilor, celor cu status proinflamator sistemic (poliatrite), suferinzilor de boli pulmonare, de afecţiuni dermatologice, astmaticilor, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative, diabeticilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum