x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet - Trei găluşte, mulţi aditivi alimentari

- Trei găluşte, mulţi aditivi alimentari

de Cristina Andreea Calin    |    28 Iul 2007   •   00:00
- Trei găluşte, mulţi aditivi alimentari

CE BEM, CE MĂNCĂM
Grăsimea vegetală, sarea şi aditivii alimentari transformă acest produs intr-unul care poate afecta sănătatea consumatorilor, mai ales a celor sensibili.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Grăsimea vegetală, sarea şi aditivii alimentari transformă acest produs intr-unul care poate afecta sănătatea consumatorilor, mai ales a celor sensibili.

Eticheta produsului "Supă de găluşte 3 farfurii" Carat ne dezvăluie o serie intreagă de ingrediente care in această combinaţie pot afecta sănătatea consumatorilor. "Găluşte de griş 59% (griş de grău, grăsime vegetală intărită (n.r. - probabil hidrogenată), stabilizator (galat de propil E 310), acid citric E 330, făină de grău, praf de ou integral, praf de albuş de ou de găină, sare de masă, agent de creştere la copt (tartra de potasiu E 336), carbonat de sodiu E 500), condimente, intensificator de arome glutamate monosodic (E 621), legume 9% (mazăre, morcovi, ţelină, ceapă, praz), sare de masă iodată, extract de drojdie, grăsime vegetală intărită, condimente, arpagic, aromă" sunt ingredientele aflate in plicul de supă. De asemenea, producătorul ne specifică faptul că "poate conţine urme de lapte, muştar, susan".

Analiză. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, specialistul nostru ne spune că din compoziţie reiese că acesta are o densitate energetică ridicată datorită conţinutului ridicat de glucide provenite din grişul şi făina de grău, dar şi din grăsimile vegetale, probabil hidrogenate. Acestea pot fi foarte periculoase pentru organism, de aceea, in Statele Unite ale Americii folosirea lor a fost strict interzisă. Supa de găluşte conţine căţiva aditivi alimentari cu potenţial alergenic: E 310 şi glutamat monosodic ca amplificator de gust cu efecte adverse in funcţie de sensibilitatea fiecărui consumator. De asemenea, produsul conţine surse de sodiu provenind din sarea de masă şi din E 621 şi E 500. Acesta provine din produsele din apă de mare sau sare şi minerale naturale şi este un regulator de aciditate, baze şi agenţi de creştere (de masă). Doza zilnică acceptată nu este determinată. Se găseşte in numeroase produse. E 500 poate fi folosit de toate grupurile religioase, vegani şi vegetarieni.

E 621 (glutamatul) se foloseşte cel mai mult in alimentele fabricate artificial şi in semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, ingheţată, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului că acel aliment este foarte gustos (o păcăleală).

Concluzii. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă produsul analizat diabeticilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, copiilor, suferinzilor de afecţiuni hepato-renale, supraponderalilor şi obezilor, celor cu status proinflamator sistemic. Produsul este interzis celor cu intoleranţă la gluten (celiachie), alergicilor la albuşul de ou şi lapte.

×
Subiecte în articol: bun de consum