x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tulburările bipolare

Tulburările bipolare

14 Aug 2007   •   00:00

Un studiu realizat in Marea Britanie arată că persoanele care suferă de tulburări bipolare sau psihoză maniaco-depresivă, cum se mai numeşte această afecţiune, prezintă o scădere accelerată a dimensiunilor creierului.

Un studiu realizat in Marea Britanie arată că persoanele care suferă de tulburări bipolare sau psihoză maniaco-depresivă, cum se mai numeşte această afecţiune, prezintă o scădere accelerată a dimensiunilor creierului. Cercetările, realizate pe aceiaşi pacienţi la fiecare patru ani, au scos la iveală o diminuare a materiei cenuşii in zonele responsabile cu memoria, recunoaşterea chipurilor cunoscute şi coordonarea mişcărilor. Tulburarea bipolară intră in categoria patologiilor psihiatrice şi afectează aproximativ 500 de mii de oameni in Marea Britanie. Şi in ţara noastră psihoza maniaco-depresivă "este o afecţiune destul de frecvent intălnită", apreciază psihologul Ştefania Niţă, de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie.

Debut

Pe scurt, definirea acestei patologii este destul de simplă: tulburările bipolare sunt o afecţiune care se manifestă prin trecerea bruscă şi nejustificată a pacientului de la o stare de depresie la una de jovialitate excesivă. Insă tulburarea in sine şi starea celui care suferă de psihoza maniaco-depresivă nu sunt nici pe departe la fel de simple.

"Debutul tulburărilor bipolare poate apărea, spre deosebire de alte afecţiuni psihice, destul de devreme, la 14-15 ani.

Declanşarea poate fi favorizată de anumite evenimente cu impact major pentru adolescent: mutarea intr-un alt oraş, plecarea la alt liceu (băieţii la şcolile militare, fetele la cele cu internat), intrarea intr-un mediu foarte diferit de cel cu care erau obişnuiţi", explică psihologul nostru. Ca urmare a unui astfel de eveniment important pentru tănăr, se instalează prima parte a tulburării, şi anume starea depresivă sau depresia. Puştiul e retras, se izolează in camera lui, nu are chef să iasă cu prietenii, nu comunică. De cele mai multe ori, cei din jur cred că este un visător şi că această atitudine este specifică vărstei. Starea de depresie poate să dureze căteva zile, dar şi căteva luni. Apoi se trece la polul celălalt: o stare de mişcare excesivă, de bucurie, veselie nejustificată. De foarte multe ori, această etapă a bolii este caracterizată şi printr-o efervescenţă intelectuală, arată psihologul Ştefania Niţă. Tănărul compune melodii, scrie poezii, nuvele, trece printr-un puseu creativ: pictează, face design vestimentar. Iar toate acestea ii ies foarte bine. In plus, adolescentul are şi rezultate excepţionale la şcoală.

Viaţa adultă

După terminarea facultăţii şi intrarea in viaţa adultă, primul pas fiind căutarea unui loc de muncă, deja tulburarea bipolară incepe să fie din ce in ce mai evidentă. Cel afectat prezintă o dificultate permanentă de adaptare şi acomodare la realităţile societăţii şi la cerinţele vieţii adulte. Pe de altă parte, persoanei care suferă de tulburări bipolare ii este extrem de greu să stabilească relaţii din punct de vedere afectiv atăt de prietenie, căt şi relaţii de cuplu. "Pe de o parte, există blocaje la nivel afectiv, care nu ii permit celui cu psihoză maniaco-depresivă stabilitatea emoţională necesară unei relaţii de cuplu. Din alt punct de vedere, persoanele care suferă de acest tip de tulburări sunt extrem de dificile şi greu de suportat de cei din jur", subliniază psihologul nostru.

Pentru ţinerea in frău a afecţiunii trebuie să mergem la un consult psihologic, apoi la investigaţii la medicul psihiatru şi să urmăm căt mai repede o schemă de tratament. De obicei se merge pe tratament medicamentos, iar consulturile psihologice vin ca adjuvant in terapia tulburărilor bipolare. "Este foarte important de ştiut că aceasta este o afecţiune funcţională, adică pacientul este conştient de boala de care suferă şi, de cele mai multe ori, este capabil să o ţină in frău singur", arată psihologul.

ARTĂ. Faptul că suferă de tulburări bipolare nu le anulează pacienţilor capacitatea de muncă şi nici cea intelectuală. Dimpotrivă, se pare că, preponderent, persoanele cu psihoză maniaco-depresivă la nivel intelectual strălucesc. Tocmai izbucnirile extreme ale bolii de la depresie la manie ii dau pacientului un potenţial creativ care ii permite să scoată la suprafaţă lucruri extraordinare. "Artiştii plastici, scriitorii, geniile sunt persoane care merg de la o extremă la alta. Arta in sine este forma prin care, de cele mai multe ori, se manifestă tulburările bipolare. In depresie, starea de suferinţă duce la conturarea in mintea bolnavului a creaţiei artistice. Apoi, in episodul maniacal, acesta dă formă actului creativ", explică psihologul nostru.

CAUZE. Din păcate, cauzele tulburărilor bipolare sunt incă necunoscute. Insă cercetătorii din domeniu susţin că psihoza maniaco-depresivă poate avea o cauză genetică.

Unele studii arată chiar

că este posibil ca tănărul să moştenească acest tip de tulburare de la trei-patru generaţii din familia sa.

RECĂDERE. Chiar şi după un tratament adecvat, aproximativ 50%-85% dintre pacienţii cu tulburări bipolare prezintă recăderi ale bolii. 10% dintre ei devin cronici, 15% se vindecă, iar aproximativ 45% se simt in general bine, dar au episoade maniaco-depresive multiple.

Sfatul psihologului

"La inceput, manifestările tulburărilor bipolare sunt confundate cu cele specifice adolescenţei. De aceea, de cele mai multe ori, se trece uşor peste simptomele tulburării, părinţii susţinănd fie că puştiul suferă din dragoste, fie că se confruntă cu dificultăţi de adaptare şi acomodare la noul mediu, la noua etapă din viaţa lui. Din confuzie in confuzie, fără a lua măsuri de depistare şi tratare la timp a afecţiunii, fără a investiga cauzele, se ajunge, mai devreme sau mai tărziu, la agravarea tulburării bipolare. Cel mai indicat este ca părinţii sau apropiaţii tănărului să observe trecerea bruscă şi nejustificată de la o stare la alta şi să se prezinte cu adolescentul la un consult psihologic, pentru evaluare", subliniază psihologul Ştefania Niţă.

×
Subiecte în articol: psihologie psihologul bipolare suferă sufer