x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Umărul de copil pe care se sprijină fruntea mamei

Umărul de copil pe care se sprijină fruntea mamei

de Adriana Oprea-Popescu    |    08 Mar 2012   •   21:00
Umărul de copil pe care se sprijină fruntea mamei

Dorina Ailincai are 28 de ani si locuieste in satul Chelis, comuna Sulita, judetul Botosani. A absolvit Facultatea de Administratie Publica, insa nu a apucat sa profeseze niciodata. Avea un sot, un copil si-o viata senina cand, intr-o zi, cerul a cazut peste ea si lumea s-a sfarsit. Era in primavara lui 2007, iar Cosmin avea 2 ani si 7 luni. Invata sa vorbeasca, sa se mire si sa se bucure. S-abia incepuse sa traiasca, cand moartea ii crescuse umbra. L-a incercat intai in joaca.

In spatele urechii drepte i-a aparut o mica umflatura. Ca o piscatura de insecta, isi aminteste mama. A crezut ca va trece de la sine, numai ca galma a inceput sa se umfle, sa se inroseasca si sa-l doara pe ba­ietel. Au mers la spitalul din Bo­tosani, unde un medic a presupus ca e vorba de un ganglion inflamat. Cum tratamentul prescris de el nu a avut niciun efect, Cosmin a ajuns, in iulie 2007, la Spitalul 'Sf. Spiridon' din Iasi, unde a fost operat. In urma biopsiei, medicii de aici au concluzionat ca baietelul are 'o boala autoimuna. Au zis ca nu-i nimic grav si ne-au trimis acasa, fara tratament'.

Nimic grav insemna, de fapt, o multime de celule canceroase care-i mancau din os copilului. Mama avea sa afle diagnosticul adevarat mult mai tarziu, cand copilul a inceput sa se simta rau si sa piarda in greutate si a ajuns din nou cu el in spital. Histiocitoza cu celule Langerhans. 'O boala rara. La Institutul Oncologic Fundeni, unde ne internam periodic, nu mai e niciun copil cu diagnosticul lui.'

Poezii cu citostatice
Sase luni a fost bine. Parea ca boala il uitase, iar el reincepuse sa se joace de-a viata. Mergea la gradinita, isi facuse prieteni, se inscrisese la cursuri de dans. Apoi, in 2008, boala a recidivat si-o alta tumoare a aparut langa urechea stanga a copilului. 'Se intervine chirurgical (24.11.2008) si se descopera distructia corticalei externe mastoidiene, mastoida fiiind ocupata in totalitate de o formatiune tumorala cu aspect slaninos (proces proliferativ granulomatos?) care se exercizeaza si se trimite pentru examenul histopatologic'.

Cosmin a inceput sa faca primele cure de chimioterapie in septembrie 2007. De atunci, citostaticele ce i se administreaza periodic au devenit un rau obisnuit pentru el. La 7 ani, stie pe de rost, ca pe-o poezie, denumirile tuturor medicamentelor din schema lui de tratament. Cand e nevoie, poate sa-si ia singurel pastilele, intelege cat de important e s-o faca. In ultimii patru ani a stat mai mult prin spital decat acasa. S-a obisnuit sa traiasca inconjurat de durere, desi lui ii place mai mult la gradi si la dans. Si-a facut Craciunul, Pastele si zile de nastere printre citostatice si colegi de suferinta. Stie ca asa trebuie. Si e convins ca va trai. 'Lasa, mami, mai mergem tura asta la spital s-apoi gata, terminam cu tratamentul, o sa vezi!'

El ii ridica moralul. El ii sterge lacrimile de pe obraz. Are doar 7 ani si jumatate, dar trebuie sa fie puternic, e singurul barbat din casa...

Parasit de tata
Cand a aflat de boala copilului, tatal lui Cosmin si-a parasit familia. Nu-i ajuta financiar, nu-l viziteaza in spital cand face chimioterapie, nu-l intereseaza starea lui de sanatate. 'Insa Cosmin il iubeste foarte mult!', sopteste mama. Ultima oara l-a vazut inainte sa vina in Bucuresti, la Institutul Oncologic. Cinci minute, inainte ca autocarul sa plece din Bo­to­sani. 'L-am rugat eu', martu­riseste ma­ma, 'i-am zis sa vina, ca plecam, ba­iatul e rau si nu stiu daca mai ajun­gem inapoi'. Desi nu mai are tata decat in acte, Cosmin are mai multi parinti: il ajuta mult bunicii materni si matusa lui, plecata la munca in Olanda, care-i trimite bani pentru medicamente si pentru drumuri la spital.

Pentru citostaticele pe care mama i le cumpara singura copilului ei. Fiole de 5 ml de Vinblastin, 35 de euro bucata, din care completeaza doza terapeutica necesara, de 6 ml. Clastoban si adjuvante. Banii putini se duc, picatura cu picatura, pentru ca cel mic sa poata invinge boala. Daca ar putea, mama i-ar strecura, prin branula, tot sufletul ei. Numai sa traiasca. Insa tot n-ar fi de ajuns...

Cosmin are nevoie de 5.000 de euro
In Romania, nimeni nu-i garanteaza mamei ca baiatul ei va supravietui bolii. Sau ca se va face vreodata bine. Diagnosticul pus oricum tarziu e infirmat astazi de medicii care nu-si explica recidiva tumorii. 'Acum se crede ca ar fi vorba de histiocitoza maligna multifocala', spune mama. Timpul nu mai are rabdare cu Cosmin. Mama a cautat si a gasit in Franta o clinica, Institut Gustave Roussy din Villejuif, unde copilul ei ar putea fi tratat. Deocamdata, doar pentru investigatii, Cosmin are nevoie de 5.000 de euro.

Cei care vor sa-l ajute sa traiasca pot face donatii in conturile deschise la BCR Botosani pe numele Ailincai Dorina Mariana:
LEI: RO85RNCB0041106794360001
EURO: RO65RNCB0312106794360003
USD: RO58RNCB0041106794360002
Cod SWIFT: RNCB ROBU
Mai multe informatii despre caz puteti obtine de la mama lui Cosmin (tel. 0752.686.335).

×
Subiecte în articol: pagina de suflete