Dorina Ailincai are 28 de ani si locuieste in satul Chelis, comuna Sulita, judetul Botosani. A absolvit Facultatea de Administratie Publica, insa nu a apucat sa profeseze niciodata. Avea un sot, un copil si-o viata senina cand, intr-o zi, cerul a cazut peste ea si lumea s-a sfarsit. Era in primavara lui 2007, iar Cosmin avea 2 ani si 7 luni. Invata sa vorbeasca, sa se mire si sa se bucure. S-abia incepuse sa traiasca, cand moartea ii crescuse umbra. L-a incercat intai in joaca.
In spatele urechii drepte i-a aparut o mica umflatura. Ca o piscatura de insecta, isi aminteste mama. A crezut ca va trece de la sine, numai ca galma a inceput sa se umfle, sa se inroseasca si sa-l doara pe baietel. Au mers la spitalul din Botosani, unde un medic a presupus ca e vorba de un ganglion inflamat. Cum tratamentul prescris de el nu a avut niciun efect, Cosmin a ajuns, in iulie 2007, la Spitalul 'Sf. Spiridon' din Iasi, unde a fost operat. In urma biopsiei, medicii de aici au concluzionat ca baietelul are 'o boala autoimuna. Au zis ca nu-i nimic grav si ne-au trimis acasa, fara tratament'.
Nimic grav insemna, de fapt, o multime de celule canceroase care-i mancau din os copilului. Mama avea sa afle diagnosticul adevarat mult mai tarziu, cand copilul a inceput sa se simta rau si sa piarda in greutate si a ajuns din nou cu el in spital. Histiocitoza cu celule Langerhans. 'O boala rara. La Institutul Oncologic Fundeni, unde ne internam periodic, nu mai e niciun copil cu diagnosticul lui.'
Poezii cu citostatice
Sase luni a fost bine. Parea ca boala il uitase, iar el reincepuse sa se joace de-a viata. Mergea la gradinita, isi facuse prieteni, se inscrisese la cursuri de dans. Apoi, in 2008, boala a recidivat si-o alta tumoare a aparut langa urechea stanga a copilului. 'Se intervine chirurgical (24.11.2008) si se descopera distructia corticalei externe mastoidiene, mastoida fiiind ocupata in totalitate de o formatiune tumorala cu aspect slaninos (proces proliferativ granulomatos?) care se exercizeaza si se trimite pentru examenul histopatologic'.
Cosmin a inceput sa faca primele cure de chimioterapie in septembrie 2007. De atunci, citostaticele ce i se administreaza periodic au devenit un rau obisnuit pentru el. La 7 ani, stie pe de rost, ca pe-o poezie, denumirile tuturor medicamentelor din schema lui de tratament. Cand e nevoie, poate sa-si ia singurel pastilele, intelege cat de important e s-o faca. In ultimii patru ani a stat mai mult prin spital decat acasa. S-a obisnuit sa traiasca inconjurat de durere, desi lui ii place mai mult la gradi si la dans. Si-a facut Craciunul, Pastele si zile de nastere printre citostatice si colegi de suferinta. Stie ca asa trebuie. Si e convins ca va trai. 'Lasa, mami, mai mergem tura asta la spital s-apoi gata, terminam cu tratamentul, o sa vezi!'
El ii ridica moralul. El ii sterge lacrimile de pe obraz. Are doar 7 ani si jumatate, dar trebuie sa fie puternic, e singurul barbat din casa...
Parasit de tata
Cand a aflat de boala copilului, tatal lui Cosmin si-a parasit familia. Nu-i ajuta financiar, nu-l viziteaza in spital cand face chimioterapie, nu-l intereseaza starea lui de sanatate. 'Insa Cosmin il iubeste foarte mult!', sopteste mama. Ultima oara l-a vazut inainte sa vina in Bucuresti, la Institutul Oncologic. Cinci minute, inainte ca autocarul sa plece din Botosani. 'L-am rugat eu', marturiseste mama, 'i-am zis sa vina, ca plecam, baiatul e rau si nu stiu daca mai ajungem inapoi'. Desi nu mai are tata decat in acte, Cosmin are mai multi parinti: il ajuta mult bunicii materni si matusa lui, plecata la munca in Olanda, care-i trimite bani pentru medicamente si pentru drumuri la spital.
Pentru citostaticele pe care mama i le cumpara singura copilului ei. Fiole de 5 ml de Vinblastin, 35 de euro bucata, din care completeaza doza terapeutica necesara, de 6 ml. Clastoban si adjuvante. Banii putini se duc, picatura cu picatura, pentru ca cel mic sa poata invinge boala. Daca ar putea, mama i-ar strecura, prin branula, tot sufletul ei. Numai sa traiasca. Insa tot n-ar fi de ajuns...
Cosmin are nevoie de 5.000 de euro
In Romania, nimeni nu-i garanteaza mamei ca baiatul ei va supravietui bolii. Sau ca se va face vreodata bine. Diagnosticul pus oricum tarziu e infirmat astazi de medicii care nu-si explica recidiva tumorii. 'Acum se crede ca ar fi vorba de histiocitoza maligna multifocala', spune mama. Timpul nu mai are rabdare cu Cosmin. Mama a cautat si a gasit in Franta o clinica, Institut Gustave Roussy din Villejuif, unde copilul ei ar putea fi tratat. Deocamdata, doar pentru investigatii, Cosmin are nevoie de 5.000 de euro.
Cei care vor sa-l ajute sa traiasca pot face donatii in conturile deschise la BCR Botosani pe numele Ailincai Dorina Mariana:
LEI: RO85RNCB0041106794360001
EURO: RO65RNCB0312106794360003
USD: RO58RNCB0041106794360002
Cod SWIFT: RNCB ROBU
Mai multe informatii despre caz puteti obtine de la mama lui Cosmin (tel. 0752.686.335).