x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Unde cresc ţăranii E-urile?

Unde cresc ţăranii E-urile?

de Cristina Andreea Calin    |    02 Noi 2007   •   00:00
Unde cresc ţăranii E-urile?

CE BEM, CE MĂNCĂM
Suntem tentaţi să credem că vom gusta un produs tradiţional, cu ingrediente sănătoase. Doar pe etichetă scrie: pastă ţărănească din ficat. Numai că citind lista de ingrediente ne dăm seama că produsul este unul făcut după canoanele moderne.

CE BEM, CE MĂNCĂM
Suntem tentaţi să credem că vom gusta un produs tradiţional, cu ingrediente sănătoase. Doar pe etichetă scrie: pastă ţărănească din ficat. Numai că citind lista de ingrediente ne dăm seama că produsul este unul făcut după canoanele moderne.


Pasta Ţărănească din Ficat TOP este un produs din carne pasteurizat. Compoziţia lui nu ne duce cu găndul la un produs tradiţional, ci mai degrabă la unul "modern" foarte procesat. Lista de ingrediente este următoarea: ficat de porc, slănină, inimă de porc, ulei vegetal, apă, proteine şi fibre vegetale din soia, sare, condimente naturale, proteine animale din carne, zaharuri, emulsificator (mono şi digliceride şi esteri cu acizi graşi E 471), antioxidant (lactat de sodiu E 325, acid ascorbic E 300), stabilizator (polifosfat de sodiu şi potasiu E 452), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), colorant natural (coşenilă E 120), conservant (nitrit E 250 şi nitrat de sodiu E 251). Tot pe etichetă este specificat faptul că membrana arficială este din soia şi că are in compoziţie proteine vegetale din soia.


ANALIZĂ. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, trage concluzia că pasta are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi de origine animală saturate, nesănătoase şi o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, stabilizatorilor, antioxidanţilor, potenţiatorilor de aromă, coloranţilor şi conservanţilor. De asemenea, pasta ţărănească are o densitate energetică ridicată, conţinănd şi surse ascunse de sare şi fosfor. Excesul de fosfor impiedică fixarea calciului in oase. Conservanţii nitrit şi nitrat in prima fază diminuează capacitatea de transport a oxigenului de către sănge, iar pe termen lung poate stimula apariţia cancerelor, in special de stomac.


CONCLUZII.
Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, persoanelor cu densitate osoasă scăzută, suferinzilor de gută, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic (supraponderali, obezi, diabet, cancer, cardiovasculari, hipertensivi), celor cu afecţiuni hepato-renale, dermatologice, poliartrite reumatoide, bătrănilor, suferinzilor de boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer). Â


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, fără a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum