x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Unde-i luxul promis?

Unde-i luxul promis?

de Cristina Andreea Calin    |    27 Iun 2007   •   00:00
Unde-i luxul promis?
CE BEM, CE MĂNCĂM
Pe etichetă, producătorul promite o ingheţată de lux, dar oferă un amestec de apă cu grăsimi şi aditivi alimentari.

Căldura ne indrumă spre rafturile cu ingheţată. De cele mai multe ori este bine să citim cu atenţie etichetele inainte de a cumpăra. Ingheţata de lux cu vanilie "Amicii" are in compoziţie: "apă, zahăr, grăsime vegetală, lapte praf degresat, sirop de glucoză, glazură de ciocolată, arahide granulate (5%), emulsificator (mono şi digliceride şi esteri cu acizii graşi E 417, stabilizatori: făină de seminţe de carruba E 410, făină de seminţe de guar E 412), pastă de vanilie, colorant natural B caroten E 160 e, sare". Producătorul nu specifică valoarea nutriţională a produsului.


ANALIZĂ.
Ingheţata analizată este un produs cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de zaharuri (zaharoză, glucoză) şi grăsimi vegetale (posibil hidrogenate sau interesterificate) stabilizate intr-o matrice de apă cu ajutorul aditivilor emulsificatori şi al aditivilor gelifianţi E 412 şi E 410. Ar fi trebuit ca producătorul să specifice compoziţia ciocolatei folosite pentru glazurare, pentru că este posibil ca printre ingrediente să intre şi aditivi alimentari. Din compoziţie rezultă că produsul are şi o densitate calorică mare conferită de zahăr şi glucoză şi de grăsimile vegetale, ambele cu index glicemic foarte ridicat, ne explică Gheorghe Mencinicopschi. Trebuie să remarcăm asocierea periculoasă dintre grăsimi şi zaharuri rafinate in exces. Produsul conţine o sursă de arahide.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, celor cu status proinflamator sistemic, diabeticilor, suferinzilor de boli hepatice şi renale, suferinzilor de cancer. Va fi consumat cu precauţie de cei care au alergie la arahide.

×
Subiecte în articol: bun de consum