x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vacanţa, o lecţie pentru familie

Vacanţa, o lecţie pentru familie

de Andrada Floria    |    10 Iun 2008   •   00:00

Cu toţii aşteptăm cu sufletul la gură vacanţa de vară, indiferent de vîrstă. Copiii şi tinerii sînt fericiţi că au scăpat de şcoală, părinţii că au în sfîrşit puţin timp pentru ei. Totul pare de vis pînă în momentul cînd cei mari trebuie să decidă cum îşi vor petrece puţinul timp liber şi cum să le organizeze vacanţa copiilor.



Cu toţii aşteptăm cu sufletul la gură vacanţa de vară, indiferent de vîrstă. Copiii şi tinerii sînt fericiţi că au scăpat de şcoală, părinţii că au în sfîrşit puţin timp pentru ei. Totul pare de vis pînă în momentul cînd cei mari trebuie să decidă cum îşi vor petrece puţinul timp liber şi cum să le organizeze vacanţa copiilor. “Să îi luăm cu noi în concediu? Să îi trimitem în tabără? Să-i lăsăm să plece cu prietenii la mare sau în străinătate?” Acestea sînt întrebările. Răspunsurile nu sînt uşor de descoperit, dar cele mai bune se găsesc în familie: de la cel mai mic pînă la cel mai mare, toţi au dreptul la opinie,  spune psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.

Departe de tehnologie

Rolul principal al vacanţei este ca şi părinţii, şi copiii să se odihnească, să uite de stresul şcolii sau al serviciului. Iar pentru aceasta este extrem de important ca, măcar o săptămînă-două din concediu, să renunţăm la televizor, la internet, la telefonul mobil. Iar timpul pierdut la televizor să-l folosim citind, navigarea pe internet să o înlocuim cu plimbările prin parc.

Împreună sau singuri?

Conform psihologului nostru, ideal ar fi ca prima parte a vacanţei să ne-o petrecem în familie, împreună cu cei mici, iar în cea de-a doua parte să avem cîteva zile doar cu soţul/soţia.

În prima parte a concediului, cea mai indicată destinaţie de vacanţă pentru întreaga familie este locul pe care îl simţim cel mai aproape de suflet, în zonele benefice pentru starea de bine atît a noastră, cît şi a copiilor. Deşi marea pare a fi destinaţia preferată de familiile cu copii, din punct de vedere psihologic un astfel de sejur mai mult ne oboseşte decît să ne relaxeze. La polul opus, muntele este principalul generator de energie. Liniştea pe care ne-o oferă drumeţiile şi peisajele superbe, misterul pădurilor şi răcoarea montană alcătuiesc un cadru care ne ajută nu numai să ne relaxăm, ci şi să ne distrăm împreună, de la mic la mare. Dacă timpul şi banii nu ne permit nici una dintre aceste variante, putem evada la pădure, în apropierea oraşului unde locuim sau chiar în parc. Important este să ne simţim ca şi cum am evada din cotidian, să petrecem timp împreună.

Părinţii acasă, copiii în tabără

În ultimele zile de concediu, cel mai bine e să rămînem doar cu partenerul/partenera şi să ne bucurăm împreună de intimitate: să fim egoişti, să ne autoanalizăm şi să ne stabilim priorităţile.

Dar şi copiii au nevoie de autonomie. Psihologul Oana-Maria Udrea este de părere că cea mai bună alegere pentru petrecerea vacanţei departe de părinţi o constituie taberele la munte sau la mare, cu anumite teme (de învăţare a unei limbi străine, de speologie etc.) sau pur şi simplu pentru relaxare. “Între 6 şi 12 ani este perioada cea mai potrivită pentru a merge în tabără. Este perioada cînd se dezvoltă simţul identităţii şi al imaginii de sine. În tabără, copilul începe să fie autonom, îşi creează relaţii cu ceilalţi copii, iar acestea înseamnă un mare cîştig pentru dezvoltarea personală şi emoţională a unui copil”, subliniază specialistul nostru.

La ţară, la bunici

Dacă nu avem posibilitatea de a ne trimite copilul în tabără, există varianta petrecerii unei părţi din vacanţă la bunici. “O vacanţă la ţară înseamnă prieteni noi, poveşti noi. Majoritatea copiilor sînt fericiţi să stea o vară întreagă în aer liber... Însă sînt copii care nu se pot adapta la condiţiile de la ţară. În această situaţie este esenţială o relaţie bună cu părinţii. Atunci cînd copilul nu se simte bine, el trebuie să spună. Iar mami şi tati nu trebuie să-l lase să stea mult într-un loc unde nu-i place. În caz contrar, micuţul va începe să se simtă abandonat, va refuza să comunice”, ne atrage atenţia psihologul Oana-Maria Udrea.

ADOLESCENŢI. Tinerii sînt cei care au nevoie de cea mai multă libertate şi de aventură. De aceea, este posibil ca modul de petrecere a vacanţei să constituie un subiect de ceartă între adolescenţi şi părinţi. Soluţia oferită de specialistul nostru este ca părinţii să îi permită tînărului să îşi petreacă măcar cîteva zile în compania celor de o vîrstă cu el, fără adulţi, cu condiţia să fie foarte bine informaţi cu privire la locul unde adolescentul îşi va petrece vacanţa.

TRADIŢIE. Pentru armonia familiei, dar şi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, este foarte important ca părinţii să facă o tradiţie din petrecerea unei părţi din vacanţa de vară împreună cu întreaga familie. Obişnuinţa de a merge în fiecare vară măcar cîteva zile în vacanţă cu părinţii va uni familia şi va spori sentimentul de stabilitate al copilului.

ORGANIZARE. În vacanţa de vară trebuie să primeze relaxarea. Cu cît ne agităm mai mult pentru a petrece vacanţa ideală, cu atît ne vom întoarce din concediu mai obosiţi şi mai irascibili. Psihologii ne sfătuiesc să renunţăm la bagajele supraîncărcate, la planificarea fiecărei ore din concediu şi să ne petrecem vacanţa în cel mai simplu mod cu putinţă.

JOB. Pentru unii tineri, vacanţa de vară înseamnă un prilej de a-şi găsi un job şi de a cîştiga bani pe cont propriu. Psihologul nostru spune că jobul de vară poate fi benefic pentru dezvoltarea autonomiei tînărului, atît timp cît nu presupune lucrul noaptea sau într-un anturaj cu influenţă nefastă asupra lui (baruri, cluburi de noapte) şi dacă nu îl suprasolicită.

×
Subiecte în articol: părinţii vară vacanta psihologie