Mărarul, pătrunjelul, piperul, cuişoarele şi cimbrul ne ajută să limităm consumul de sare. În acelaşi timp, verdeţurile şi condimentele stimulează digestia şi cresc pofta de mîncare.
Mărarul, pătrunjelul, piperul, cuişoarele şi cimbrul ne ajută să limităm consumul de sare. În acelaşi timp, verdeţurile şi condimentele stimulează digestia şi cresc pofta de mîncare.
În alimentaţia dietetică, în cazul regimurilor lipsite de
sare de bucătărie şi greu suportate de bolnavi pot fi folosite verdeţurile şi
condimentele: piper, cuişoare, mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru. Fără sare,
alimentele par lipsite de gust. Condimentele însă dau savoare mîncării.
Principalul avantaj al acestora este că nu contribuie la menţinerea şi evoluţia
hipertensiunii arteriale, aşa cum se întîmplă în cazul sării. De asemenea,
adaosul de verdeţuri sau condimente este o soluţie excelentă pentru uşurarea
digestiei, mai ales în cazul mîncărurilor grele. Piperul, mărarul, cimbrul
stimulează secreţia de suc gastric şi previn balonările.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că un consum exagerat de sare atrage după sine o falsă creştere în greutate: "Sarea reţine apa în organism, provocînd edeme ale unor ţesuturi şi organe, de aceea unele persoane acuză starea de îngrăşare. Dacă luăm diuretice şi limităm consumul de sare, diureza creşte şi începem să eliminăm apa în exces din ţesuturi. Dacă limităm consumul de sare nu vom mai avea asemenea probleme. Nu este nevoie să înlocuim toată sarea cu mirodenii, însă am face bine să renunţăm măcar să adăugăm sare în mîncare şi atunci cînd o pregătim, şi atunci cînd o punem în farfurie". În acelaşi timp, unele dintre condimente – aşa cum sînt ardeiul iute şi piperul – stimulează metabolismul, grăbesc arderile de grăsimi şi ne ajută să slăbim.
VITAMINE.
Condimentele mai au un avantaj faţă de sare, şi anume conţinutul în polifenoli şi
vitaminele C, E. Datorită acestora, piperul, chimenul, mărarul, cimbrul,
rozmarinul şi coriandrul previn bolile cardiovasculare, unele forme de cancer şi
chiar îmbătrînirea precoce. S-a demonstrat de asemenea că mărarul, piperul şi
chimenul stimulează circulaţia sangvină, deoarece conţin terpenoizi, substanţe
cu rol anticoagulant. Aceste substanţe contribuie la scăderea nivelului de
colesterol în sînge şi pot preveni formarea tumorilor.
Recomandări
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne atrage atenţia să nu abuzăm de condimente. În cantităţi mari, unele condimente pot creşte tensiunea arterială, altele o pot scădea. Astfel, piperul nu le este recomandat hipertensivilor. Pentru condimentarea mîncărurilor, hipertensivii pot folosi seminţe de fenicul. Acestea dau o aromă deosebită mîncărurilor şi în acelaşi timp acţionează ca sedative naturale. De asemenea, cei care suferă de sindromul colonului iritabil trebuie să evite condimentele iuţi (piper, muştar, ardei iute). În cazul lor, ca şi în cazul celor care suferă de gastrită, ulcer gastric, aceste condimente pot provoca arsuri. Cei care suferă de afecţiuni biliare sau hepatice au voie să condimenteze alimentele cu prudenţă şi numai după ce au cerut sfatul medicului.