AVANTAJ ● Vitamine şi minerale pentru prevenirea cancerului
Vinetele reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare,
deoarece au un conţinut ridicat de apă – 93%. În această perioadă,
nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm salată de vinete atît pentru
potolirea foamei, cît şi a setei.
AVANTAJ ● Vitamine şi minerale pentru prevenirea cancerului
Vinetele reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, deoarece au un conţinut ridicat de apă – 93%. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm salată de vinete atît pentru potolirea foamei, cît şi a setei.
Potasiu pentru stimularea inimii, magneziu pentru combaterea stresului, calciu pentru sănătatea sistemului osos, vitaminele A şi C pentru întărirea sistemului imunitar… Acestea sînt cîteva dintre vitaminele şi mineralele pe care vinetele le conţin din belşug. Insomniile sau stările de nervozitate pot fi şi ele înlăturate dacă mîncăm vinete. Aceste efecte se datorează vitaminelor din grupul B, care cresc rezistenţa la stres şi îmbunătăţesc starea psihică. "Vitaminele şi mineralele din legume sînt mai eficiente decît cele din fructe în prevenirea bolilor cardiovasculare, a obezităţii, a îmbătrînirii precoce şi a cancerului. Fibrele alimentare din vinete interacţionează cu metabolismul grăsimilor şi scad nivelul colesterolului în sînge. În acelaşi timp, fibrele acţionează în prevenirea cancerului. Potrivit unor studii recente efectuate în Japonia, vinetele se clasează imediat după varză în ceea ce priveşte acţiunea anticancerigenă", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pentru a beneficia de aceste proprietăţi, este bine să mîncăm vinetele coapte. De obicei, nutriţioniştii ne recomandă să consumăm legume proaspete. Vinetele însă sînt printre puţinele care îşi păstrează proprietăţile şi dacă sînt preparate termic.
CURĂ DE SLĂBIRE. Vinetele sînt foarte apreciate în curele de slăbire graţie apei, fibrelor şi aportului caloric scăzut. Aceste legume conţin pînă la 93% apă, care stimulează detoxifierea organismului. Datorită fibrelor, vinetele potolesc rapid foamea şi totul cu doar 18 calorii/100 g. "Vinetele reprezintă un aliment foarte hrănitor, foarte bogat în apă, potrivit pentru zilele călduroase. De asemenea, au un conţinut redus de zaharuri (4 g/100 g). Din acest motiv, vinetele pot fi incluse şi în dieta diabeticilor", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Recomandări
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm vinetele coapte, în nici un caz prăjite. Prin prăjire, în vinete sînt generate substanţe toxice şi cancerigene. De asemenea, un studiu publicat în European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry arată că vinetele prăjite atacă smalţul dinţilor, favorizînd apariţia cariilor.Conţinut - 100 g vinete
Calorii 18
Apă 93 g
Proteine 1 g
Zaharuri 4 g
Potasiu 200 mg
Magneziu 15 mg
Fosfor 18 mg
Calciu 8 mg
Caroten 26 microg
Acid folic 14 microg
Citește pe Antena3.ro