x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vis cu margarină

Vis cu margarină

de Cristina Andreea Calin    |    22 Apr 2008   •   00:00
Vis cu margarină

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Toate aromele folosite sînt sintetice
Amestecul de grăsimi vegetale hidrogenate de tipul margarinei şi zaharurile rafinate din acest baton îi imprimă o valoare energetică foarte ridicată.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Toate aromele folosite sînt sintetice
Amestecul de grăsimi vegetale hidrogenate de tipul margarinei şi zaharurile rafinate din acest baton îi imprimă o valoare energetică foarte ridicată.

Batonul cu nucă de cocos Vis are în compoziţie "zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, sirop de glucoză, fulgi de cocos (6,7%), pudră cacao, lapte praf degresat, zer praf, emulgatori (lecitină din soia E322), poliglicerol poliricinoleat E476, mono şi digliceride ale acizilor graşi E471), proteină din lapte, conservant (acid ascorbic E300), aromă natural identică (n.r. artificială – cocos), vanilină (n.r. artificială)". Producătorul îi atenţionează pe cei cu alergii că batonul "poate conţine urme de arahide, alune, proteină din grîu şi proteină din ou".


ANALIZĂ. Produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de zaharoză, cu index glicemic foarte ridicat şi grăsimi vegetale hidrogenate (margarină) periculoase pentru sănătate. Asocierea zaharurilor rafinate cu grăsimile sintetice sporesc şi mai mult nocivitatea unor astfel de produse. Aceasta este cauza cea mai frecventă, cînd sînt consumate des în cantităţi mari, a supraponderabilităţii şi obezităţii cu tot cortegiul de manifestări patologice. Deşi nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că batonul are o densitate energetică foarte mare, peste 400 kcal./100 grame, ne explică profesorul Mencinicopschi. Produsul conţine şi surse de lactoză, care pot crea probleme celor cu intoleranţă la lactoză. Deoarece batonul poate conţine urme de arahide, alune, proteine din grîu şi din ou, nu este indicat celor cu intoleranţă şi alergii la aceste componente.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi hipertensiune, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de boli hepatice şi renale. Produsul va fi consumat de către diabetici numai cu acordul medicului curant. Cei cu intoleranţă la lactoză îl vor testa. Cei cu celiachie (intoleranţă la gluten) vor evita produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum