x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitaminele sintetice, mai mult rău decât bine

Vitaminele sintetice, mai mult rău decât bine

de Cristina Andreea Calin    |    22 Dec 2010   •   18:46
Vitaminele sintetice, mai mult rău decât bine

143680-vitamine.jpgConsumul de vitamine sub formă de suplimente alimentare poate face mai mult rău decât bine, potrivit unui studiu realizat de organizaţia Which? din Marea Britanie.

Etichetele înşelătoare sau care nu oferă informaţii suficiente sunt cea mai mare problemă descoperită, pri­vitoare la suplimentele alimentare. Consumatorii nu numai că îşi cheltuie banii inutil, dar pot ajunge şi la spital. Reprezentanţii Which? au verificat majoritatea vitaminelor expuse pe rafturile supermarketurilor, farmaciilor sau magazinelor de profil şi au descoperit o serie de nereguli legate de etichetare. Cele mai multe probleme au fost depistate la suplimentele alimentare care promiteau îmbunătăţirea sănătăţii oaselor şi a articulaţiilor. Chiar şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a respins cererea pro­du­că­torilor de a include pe etichete menţiuni legate de efectele benefice ale glucisaminei şi ale acizilor graşi Omega-3. Cu toate acestea, ele continuă să apară pe majoritatea suplimentelor alimentare, deşi nici unul dintre studiile realizate nu au reuşit să aducă dovezi relevante cu privire la sănătatea sistemului osos.

O altă problemă descoperită este cea legată de produsele care au ca substanţe active vitamina B6 şi beta­carotenul. Majoritatea etichetelor nu conţineau nici o referire la faptul că un consum ridicat poate avea efecte extrem de neplăcute, culminând cu spitalizarea consumatorului.

Reprezentanţii Which? au în­toc­mit un raport pe care l-au înmânat Comisiei Europene, pentru a lua măsurile necesare remedierii acestei situaţii. Ei doresc publicarea unei liste cu toate recomandările de să­nă­tate care pot fi înscrise pe etichetele suplimentelor alimentare, astfel încât consumatorii să nu mai plătească sume imense de bani pentru nişte produse ale căror beneficii nu au o bază ştiinţifică. De asemenea, recomandă ca înainte de a administra orice fel de vitamine să cerem sfatul medicului curant. Acesta ne poate spune care este doza zilnică admisă şi pe ce perioadă putem urma tratamentul, astfel încât să nu avem probleme de sănătate.

Mai mult, suplimentele alimentare nu substituie o dietă sănătoasă, iar vitaminele pe care le ingerăm din alimente au cea mai mare biodisponibi­litate.

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet