x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vor fi mai puţine E-uri

Vor fi mai puţine E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    25 Aug 2007   •   00:00
Vor fi mai puţine E-uri

Comisia Codex Alimenatarius, care stabileşte normele de siguranţă alimentară la nivelul UE, doreşte scăderea numărului de aditivi alimentari şi limitarea utilizării pentru alţii.


Comisia Codex Alimentarius doreşte verificarea efectelor nocive ale unor aditivi alimentari in vederea retragerii lor de pe piaţă. Pe lista neagră se află: Acesulfam K - E 950, Alitame - E 956, Roşu Allura - E 129, Aspartamul - E 951, Albastru Briliant - E 133, Caramelul - E 150 c, E 150 d, Carmin - E 120, Beta caroten - E 160 a ii, E 160 a i, E 160 e, complecşii clorofilă-cupru E 141 i, Ciclamatul - E 952, esteri ai mono şi digliceridelor cu acidul diacetiltartric E472e, extract din pieliţa strugurilor E 163 ii, indigo - E 132, neotame - E 961, Polisorbaţi - E 432, E 434, E 436, E 433, E 435, Roşu Ponceau E 124, zaharina E 954, sucraloza e 955, aditivii din clasa sulfiţilor şi sunset Yellow E 110.


TESTE. Cercetători din toate ţările vor realiza teste suplimentare pentru aceşti aditivi alimentari. O parte din concluzii trebuie aduse la cunoştinţa Codex Alimentarius pănă pe 15 septembrie. In cazul in care cercetătorii vor avea nevoie de timp suplimentar, comisia va prelungi perioada de cercetare. Aceşti aditivi sunt consideraţi in multe ţări cancerigeni sau sunt chiar interzişi. Cercetătorii care participă la acest proiect se vor reuni la cea de-a 40-a reuniune a Codex Alimentarius, din aprilie 2008. Este posibil ca de
atunci să nu mai putem consuma zaharină sau să nu mai vedem pe piaţă alimente colorate cu Sunset Yellow sau Albastru Briliant.


LIMITĂRI. Prin aceste cercetări, Comisia Codex Alimentarius doreşte să stabilească noi limite pentu folosirea aditivilor sau chiar interzicerea lor. Pentru unii dintre aditivi se doreşte găsirea unor noi modalităţi de utilizare in industria alimentară. De exemplu, pentru indulcitorii numiţi, Comisia doreşte să ştie dacă utilizarea lor in produse precum fructe, păine şi oţet este justificată. Aceeaşi problemă o au specialiştii europeni şi cu unii dintre coloranţii despre care vor să afle mai multe informaţii. Despre caramel, ei se intreabă ce caută in produsele din cacao şi in ciocolată, cănd acestea au o culoare mult mai puternică decăt colorantul.


Precedent

Comisia Codex Alimentarius nu este la prima analiză de acest gen. In urmă cu numai o lună, a interzis folosirea aditivului alimentar E 128 - Roşu 2 G. In urma unor numeroase cercetări s-a ajuns la concluzia că acesta este cancerigen chiar şi in cantităţi foarte mici. Acesta era folosit doar pentru anumite tipuri de mezeluri tradiţionale, insă specialiştii au considerat
că este mai precaut să se interzică definitiv utilizarea lui in industria alimentară.


Aspartam

E 951, aspartam, este aditivul alimentar asupra căruia planează cele mai multe suspiciuni de cancer. Cercetătorii vor avea cel mai mult de lucru cu el, pentru că reprezentanţii Codex Alimentarius au cerut justificări pentru aproape toate utilizările aspartamului. In cele mai multe cazuri trebuie să se aducă justificări pentru necesitatea aditivului in procesul de producţie pentru ciocolată, produsele din cacao, fructe uscate, creme de brănză, emulsii, legume uscate.

×
Subiecte în articol: bun de consum codex codex alimentarius