x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Yup şi ne îngrăşăm

Yup şi ne îngrăşăm

de Cristina Andreea Calin    |    13 Mai 2008   •   00:00
Yup şi ne îngrăşăm

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Aromele folosite sînt sintetice
Supraponderalii şi obezii trebuie să evite consumul acestei napolitane, pentru că are o valoare energetică foarte ridicată, dată de cantitatea mare de zahăr şi grăsimi utilizată.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Aromele folosite sînt sintetice
Supraponderalii şi obezii trebuie să evite consumul acestei napolitane, pentru că are o valoare energetică foarte ridicată, dată de cantitatea mare de zahăr şi grăsimi utilizată.

Napolitana cu cremă de iaurt şi căpşuni Yup are ca ingrediente principale zahărul şi grăsimea vegetală hidrogenată (margarină). Urmează "făina de grîu, zerul praf dulce, laptele praf degresat, pudra de iaurt 2,5%, pudra de căpşuni 1%, emulgator (lecitină de soia E 322), ulei vegetal, aromatizant (vanilină), arome, sare, agenţii de creştere (bicarbonat de sodiu E 500, bicarbonat de amoniu E 504) şi colorantul natural (carmin E 120)". Producătorul ne spune că napolitana mai poate "conţine urme de alune de pădure, arahide, migdale, conţine gluten".


ANALIZĂ. Napolitana analizată este un produs zaharos cu profil nutriţional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Acest profil este dat de excesul de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr), dar şi glucide cu absorbţie lentă (amidonul din făină de grîu), care imprimă o încărcătură glicemică înaltă, periculoasă pentru pancreasul endocrin. De asemenea, napolitana conţine o cantitate mare de grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătatea sistemului cardio- şi cerebrovascular, precum şi pentru celula nervoasă, atenţionează specialistul.
Produsul, din cauza ingredientelor folosite, are şi o densitate energetică foarte ridicată.


CONCLUZII. În urma analizei etichetei, profesorul doctor Mencinicopschi ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii cardio şi cerebrovasculare, celor cu afecţiuni hepatobiliare şi renale, hipertensivilor, suferinzilor de maladii neurodegenerative şi cancere, bolnavilor de artrită şi reumatism. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu acordul medicului curant, ţinîndu-se cont de aportul ridicat de glucide aduse de produs. Napolitana este interzisă suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Consumatorii cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil.

×
Subiecte în articol: bun de consum