x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Zahărul in exces determină apariţia bolii Alzheimer

Zahărul in exces determină apariţia bolii Alzheimer

de Nicoleta Catana    |    12 Dec 2007   •   00:00

Zahărul poate creşte riscul apariţiei maladiei  Alzheimer, se arată intr-un studiu efectuat de American Society for Biochemistry and Molecular Biology (ASBMB) pe şoareci.

Zahărul poate creşte riscul apariţiei maladiei  Alzheimer, se arată intr-un studiu efectuat de American Society for Biochemistry and Molecular Biology (ASBMB) pe şoareci.

Descoperirea ar putea pune presiune pe producătorii de băuturi răcoritoare, care deja joacă un rol important in creşterea riscului obezităţii. Deşi atăt obezitatea căt şi diabetul pot determina apariţia acestei boli, cercetătorii s-au axat doar legătura dintre consumul ridicat de zahăr şi evoluţia bolii Alzheimer. După o astfel de dietă s-a observat cum şoarecii au mare dificultate in a reţine diverse lucruri, creierul lor conţinănd o cantitate dublă de plăgi cu beta-aminoidă, o proteină care este acumulată in mod anormal in creierul oamenilor cănd au Alzheimer. Cercetătorii au declarat că nu pot fi siguri dacă incapacitatea şoarecilor de a găndi se datorează consumului ridicat de zahăr sau al caloriilor in general. Aceştia au menţionat că echivalentul dietei la oameni este de aproximativ cinci căni de apă gazoasă pe zi, deşi din moment ce şoarecii au un metabolism mai puternic, ar putea fi nevoie de un consum mai scăzut de zahăr in cazul fiinţelor umane. La ora actuală aproximativ 12 milioane de oamnei din SUA şi Uniunea Europeană(UE) suferă de Alzheimer, iar estimările nu sunt deloc incurajatoare pentru viitor: in 2050 s-ar putea ajunge la 36 milioane. Consturile acestei boli se ridică la mai mult de 100 milioane de dolari numai in SUA. Oameniii de ştiinţă de peste ocean au declarat că beta-aminoida joacă un rol decisiv in distrugerea celulelor nervoase, in evoluţia cognitivă şi in devierile de comportament, toate cauzatoare de Alzheimer. Cercetătorii pretind că acest studiu este primul menit să incerce să facă legătura atăt in ceea ce priveşte patologia, căt şi nivelul molecular la care obezitatea poate creşte riscul imbolnăvirii de Alzheimer.

×
Subiecte în articol: bun de consum alzheimer