O nouă formă promiţătoare de medicament care vizează tratarea bolii degenerative a creierului Alzheimer a oferit primele semne că ar putea fi de patru ori mai eficient decât pilula actuală Donepezil în prevenirea debutului şi a progresiei bolii, au anunţat cercetătorii australieni citaţi de agenţia Xinhua.
Rezultatele preliminare privind noul medicament minune, cunoscut sub numele de 'Anavex 2-73', prezentat în SUA de cercetători australieni la Alzheimer's Association International Conference (AAIC), au arătat că din cei 12 pacienţi din studiul efectuat la spitalul Alfred Health, la 10 funcţia cognitivă s-a îmbunătăţit.
Locuitorii din statul australian Victoria vor fi primii care vor avea acces la acest medicament, au menţionat cercetătorii.
Conducătorul studiului, profesorul asociat Steve Macfarlane care este director al departamentului care se ocupă de persoanele vârstnice la Spitalul Caulfield din Melbourne, a declarat pentru News Limited că a fost "prudent optimist" urmărind semnele pozitive timpurii ale noului tratament.
"Acest medicament pare să îmbunătăţească markerii electrici de patru ori mai mult decât nivelul medicamentului donepezil (Aricept)", a spus Macfarlane.
Nivelul îmbunătăţirii stării pacienţilor în cele 36 de zile de teste a fost mai mare decât cel oferit de donepezil în şase luni de administrare, scrie Xinhua.
Macfarlane a precizat că atât pacienţii cât şi îngrijitorii lor au spus că au constatat beneficii ale medicamentului în ceea ce priveşte gândirea, vigilenţa, autoorganizarea şi independenţa suferinzilor.
Rezultatele complete ale studiului australian sunt aşteptate să fie făcute publice la sfârşitul acestui an, informează Xinhua.