x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Câștigi ani de viață datorită animalelor de companie

Câștigi ani de viață datorită animalelor de companie

de Paul Bardasu    |    24 Oct 2023   •   06:20
 Câștigi ani de viață datorită animalelor de companie

Animalele de companie contribuie la îmbătrânirea sănătoasă și la o viață mai lungă. E concluzia la care a ajuns HABRI - Institutul pentru Cercetarea Legăturii Om - Animal. Grija față de un cățel sau o pisicuță reduce riscul de boli de inimă, AVC, dar prietenii necuvântători au un rol benefic și în refacerea după o maladie. Informațiile au fost centralizate de cea mai bună revistă dedicată vieții sănătoase din România, Longevity Magazine.

Boala de inimă este principala cauză de deces în Statele Unite. Mai multe studii au demonstrat o asociere între deținerea de animale de companie și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și probleme de sănătate legate de inimă. Într-o revizuire sistematică a unui număr de zece studii care au furnizat date de la 3,8 milioane de participanți, deținerea de câini a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de mortalitate de orice cauză, comparativ cu nedeținerea respectivelor animale, au explicat specialiștii HABRI. Și, conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Neurologie Vasculară și Intervențională, efectuat pe 2.400 de proprietari de pisici pe parcursul unei urmăriri de 20 de ani, s-a ajuns la concluzia că, pentru aceștia, a existat un risc relativ semnificativ mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord, comparativ cu cei care nu dețin feline.

Benefice și în refacerea după boli

Deținerea de animale de companie nu numai că micșorează riscul de maladii, dar a fost asociată și cu rata crescută de supraviețuire în urma bolii coronariene. O cercetare publicată recent a comparat rezultatele asupra sănătății proprietarilor de câini și a non-proprietarilor în urma unui atac de cord sau a unui AVC, folosind datele de sănătate furnizate de Registrul Național Suedez al Pacienților. Riscul de deces pentru pacienții cu infarct miocardic deținători de câini care trăiesc singuri după spitalizare a fost cu 33% mai mic și cu 27% mai mic în urma unui accident vascular cerebral, comparativ cu cei care nu sunt proprietari de câini. A avea un animal de companie poate facilita, de asemenea, reabilitarea. După un program de reabilitare cardiacă de 12 săptămâni, proprietarii de animale de companie au avut o probabilitate semnificativ mai mare (96,5%) să finalizeze cu succes reabilitarea cardiacă în comparație cu cei care nu sunt proprietari (79,2%).

Cum acționează prietenii necuvântători

Deținerea de animale de companie crește activitatea fizică și reduce obezitatea. Mersul pe jos este o activitate care contribuie la îmbunătățirea sănătății, ajutând oamenii să își mențină o greutate adecvată, să prevină sau să gestioneze diverse afecțiuni, inclusiv bolile de inimă și diabetul, și îmbunătățește starea de spirit, echilibrul și coordonarea. Cercetările au arătat că proprietarii de animale de companie, în special cei care au câini, sunt mai susceptibili de a îndeplini volumul de activitate fizică recomandat, prin mersul pe jos. Rezultatele unui alt studiu au demonstrat că, în comparație cu cei care nu sunt proprietari de câini, șansele de a merge pe jos, săptămânal, cel puțin 150 de minute au fost cu 34% mai mari pentru cei care își plimbă câinii, iar șansele de a depune orice activitate fizică au fost cu 69% mai mari. După ce cercetătorii au ajustat analizele pentru factorii socio-demografici, de vecinătate, de mediu social și intrapersonali, șansele de a realiza „activitate fizică suficientă”, „mers suficient” și „mers suficient pentru recreere în cartier” au rămas cu 57% până la 77% mai mari în rândul proprietarilor de câini, comparativ cu non-proprietarii.

Plimbarea câinilor este, de asemenea, asociată cu o incidență mai scăzută a obezității și cu pierderea în greutate. Un studiu pe 2.199 de subiecți a observat un număr semnificativ mai mic de obezi în rândul celor care își scot câinii la plimbare (17%), prin comparație atât cu proprietarii care nu își plimbă câinii (28%), cât și cu cei care nu dețin câini (22%).

Animalele de companie reduc nivelul de stres. În timp ce relația dintre stres și boală este complexă, stresul emoțional este un factor major care contribuie la principalele cauze de deces, inclusiv cancerul, bolile coronariene și suicidul. Rezultatele cercetărilor susțin interacțiunea cu propriul animal de companie pentru reducerea stresului și diminuarea efectelor acestuia. Într-o revizuire a 69 de studii axate pe impactul animalelor de companie asupra stăpânilor lor, reducerea stresului a fost un element comun major. Prezența animalelor de companie sau a animalelor prietenoase poate reduce eficient ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Proprietarii de câini și pisici sunt mai bine conectați social. Nu în ultimul rând, animalele de companie contribuie la un alt factor care determină o viață sănătoasă: relațiile sociale. Mai mult de o treime dintre americanii cu vârsta peste 65 de ani și jumătate dintre cei peste 85 de ani trăiesc singuri. Singurătatea poate avea un efect la fel de letal ca și fumatul a 15 țigări pe zi, ceea ce o asimilează unei amenințări serioase la adresa sănătății publice. Cercetările arată că relațiile sociale - atât cantitatea, cât și calitatea lor - afectează profund sănătatea mintală și fizică. Un studiu care a implicat subiecți din Australia și Statele Unite a constatat că proprietarii de animale de companie au mai multe șanse să cunoască oamenii din cartierul lor decât cei care nu sunt proprietari de animale. Rezultatele au indicat că animalele de companie pot fi un catalizator pentru interacțiunea socială, cunoașterea oamenilor sau formarea de noi prietenii. La adulții în vârstă, rolul deținerii de animale de companie poate oferi un sentiment de scop și sens, reducând singurătatea și crescând gradul de socializare. Aceste beneficii pot mări, de asemenea, rezistența vârstnicilor față de tulburările de sănătate mintală.


„Să îți mângâi, să îți scarpini și să îți îmbrățișezi câinele se dovedesc a fi un calmant atât de puternic pentru minte și pentru inimă, precum meditația profundă, și un medicament atât de bun pentru suflet, precum rugăciunea” - Dean Koontz, autor de romane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă animale companie