x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Vrei să înlocuiești cafeaua cu ceai? Iată beneficiile!

Vrei să înlocuiești cafeaua cu ceai? Iată beneficiile!

16 Noi 2017   •   19:30
Vrei să înlocuiești cafeaua cu ceai? Iată beneficiile!

Te-ai hotărât să reduci sau chiar să renunți de tot la cafea, dar cauți o alternativă? Ceaiul pare să fie răspunsul. Cu atâtea sortimente dintre care poți alege - negru, verde, alb - există un tip de ceai pentru orice moment al zilei și pentru orice preferințe. Totuși, care este cel mai sănătos? Un profesor de la de la Universitatea din Chicago a încercat să explice pentru publicația health.com care sunt principalele beneficii ale fiecărui tip de ceai în parte.

 

În primul rând, ce trebuie să știi este că toate tipurile de ceai, negru, verde, oolong sau alb sunt produse din aceeași plantă – Camelia sinensis. Diferența vine din felul în care sunt procesate. Ceaiul negru este făcut din frunze oxidate complet. Când se ofilesc și sunt expuse la aer, frunzele de ceai își schimbă compoziția chimică, se înnegresc, așa cum se întâmplă și cu merele care stau la aer. Ceaiul oolong este parțial oxidat, în timp ce ceaiul verde nu e oxidat deloc. Nici ceaiul alb nu e oxidat și, în plus, e făcut din frunze tinere sau chiar muguri.

 

Ceaiul negru, de patru ori mai slab decât cafeaua

 

Toate aceste tipuri de ceai sunt mai slabe decât cafeaua. De exemplu, este nevoie de aproximativ 4 căni de ceai negru pentru a egala cantitatea de cofeină dintr-o cană de cafea. Iată care sunt beneficiile fiecărui tip de ceai, în parte.

 

Ceaiul negru. Poate susține activitatea inimii. Chiar dacă nu e la fel de bogat în flavonoizi antioxidanți ca ceaiul verde, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol. În plus e cel mai tare dintre tipurile de ceai, în ce privește conținutul de cofeină așa că poate da un strop în plus de energie și poate înlocui cafeaua.

 

Ceaiul verde. Este plin de antioxidanți care au un rol deosebit în lupta cu radicalii liberi din organism. Polifenolii din ceaiul verde reduc riscul de boli cardiovasculare, ținând sub control nivelul de colesterol „rău” LDL, dar ar putea reduce și riscul de cancer la sân, potrivit dr. Sonia Oyola de la Universitatea din Chicago.

 

Ceaiul alb. Poate ajuta în lupta împotriva kiogramelor, datorită cofeinei și antioxidanților numiți catehine. În plus, pentru că e cel mai puțin procesat, în comparație cu celelalte tipuri de ceai are cei mai mulți polifenoli, substanțe cu rol antibacterian, antifungic și antiviral.

 

De ce nu e recomandat ceaiul de slăbit

Medicul din Chicago nu recomandă acest tip de ceai pentru că, spune ea, combinația de cofeină și plante cu efect diuretic fac ca organismul să piardă apă nu grăsime, creând astfel doar iluzia unei pierderi în greutate. Multe astfel de ceaiuri mai pot conține senna, un laxativ natural, care poate avea efecte secundare nedorite: crampe abdominale și chiar diaree.

 

×
Subiecte în articol: cafeaua ceaiul