x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Yoga, alternativa la viața haotică și ocupată

Yoga, alternativa la viața haotică și ocupată

de Paul Bardasu    |    19 Ian 2023   •   07:30
Yoga, alternativa la viața haotică și ocupată

Practica yoga datează de aproximativ 5.000 de ani și își are originile în India, de unde a fost adoptată, ulterior, în restul lumii, sub diverse forme. În zilele noastre, este prezentă în centrele de relaxare și în sălile de sport, în cluburile care promovează sănătatea, dar și în școli, spitale și centre de recuperare postoperatorii. Profesorul Dana Țupa ne asigură că yoga poate fi practicată și de acasă.

Modul de muncă prelungit, condițiile stresante, lipsa timpului liber și doi ani de izolare din cauza pandemiei Covid-19 reprezintă factori principali pentru care aproape 6 din 10 români sunt supraponderali. Mai mult, tot mai mulți oameni dorm în medie 6 ore pe noapte, alimentația lor se limitează la produse prelucrate şi lipsite de nutrienţi, iar lipsa de energie, stările de anxietate și depresia pot fi puse pe seama acestui stil de viață haotic pe care tot mai mulți oameni îl trăiesc.

Dana Ţupa, unul dintre cei mai cunoscuți profesori de yoga din România, subliniază că, deoarece suntem expuși la stres și la stiluri de viață dezorganizate, este important să ne găsim câteva obiceiuri sănătoase pentru a ne ajuta să rămânem energici și echilibrați, din punct de vedere psiho-emoțional. 

„Practicarea yoga poate fi unul dintre aceste obiceiuri sănătoase, deoarece ea poate ajuta la combaterea simptomelor stresului și poate îmbunătăți calitatea somnului. De asemenea, este nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu multe legume proaspete, fructe și alimente complete, și asta doar pentru a ne menține corpul sănătos și energic. Una din căile către o viață sănătoasă este să încerci să petreci mai mult timp în natură și să te bucuri de momentele de relaxare și de interiorizare, încurajându-te să găsești echilibrul în viața ta”, declară profesorul internațional de yoga Dana Țupa, fondatoarea PURNA Yoga, prima școală de acest gen din România acreditată de Yoga Alliance din Statele Unite.

7 sfaturi pentru a te apuca de yoga din confortul casei

Yoga se poate practica oriunde: și în sală, și în aer liber, dar și acasă. Important e faptul că poate fi practicată de oricine, indiferent de vârstă. Profesorul de yoga Dana Țupa consideră că, înainte de a ne apuca de yoga online din confortul casei și a ne bucura de o experiență pozitivă, este necesar doar să respectăm 7 pași simpli.

  1. Stabilește-ți obiectivele și scopurile. Înainte de a începe sesiunile de yoga online de acasă, respiră adânc și gândește-te la obiectivele și scopurile pe care dorești să le obții. Acestea pot: fi îmbunătățirea flexibilității, reducerea stresului, eliminarea anumitor dureri de spate etc. Așadar, este important să ai clare obiectivele și scopurile pe care dorești să le atingi, înainte de a face yoga online de acasă.

  2. Caută un instructor profesionist. Un instructor bun va ști cum să se adapteze la nivelul tău de abilități și limite, să te motiveze, să te încurajeze și să te ajute să obții cele mai bune rezultate. De asemenea, un instructor bun va trebui să fie capabil să îți dea sfaturi individualizate despre ce soluții și secvențe te pot ajuta să ajungi la scopul tău.

  3. Alege un spațiu adecvat. Pentru a te bucura de o sesiune de yoga online de acasă, este important să pregătești un spațiu confortabil. Sunt suficienți chiar și 4-5 metri pătrați. Acest spațiu trebuie să fie curat și aerisit. Ține cont că vei petrece aproximativ o oră acolo, așadar scopul este să te simți relaxat și să te bucuri de experiența ta de yoga. Asigură-te că ai un covoraș yoga de practică confortabil și pe care să nu aluneci, pentru început. Totodată, utilizează remedii naturale pentru a-ți îmbunătăți experiența de yoga online acasă. Acest lucru poate include mirosuri relaxante precum uleiul esențial de lavandă, care te ajută să elimini stresul, să te concentrezi mai bine. 

  4. Folosește un echipament corespunzător. Deși poate fi tentant să eviți investiția în echipamente pentru a face yoga de acasă, aceasta este o idee greșită. Cumpără o saltea calitativă de yoga și haine adecvate, care permit corpului să se miște liber. Două cărămizi de yoga, un bolster, o păturică și o curea yoga, reprezintă necesarul  minim al dotărilor, pentru o practică bună.

  5. Practică yoga în mod regulat. Încurajează-te să-ți stabilești un program regulat și să te asiguri că ești consistent în practica ta. Planifică-ți sesiunile de yoga în prealabil, astfel încât acestea să devină un obicei și un mod de viață. A face yoga în mod regulat este cea mai bună modalitate de a te bucura de beneficiile sale. O sesiune regulată de yoga poate ajuta la eliberarea anxietății, echilibrarea stresului fizic, emoțional și la calmarea minții.

  6. Uită de telefonul mobil. În timp ce practici yoga online, asigură-te că ești conștient de gândurile tale și nu te lăsa distras de notificările telefonului mobil. Pune-l pe silențios, într-un loc ferit și bucură-te în voie de beneficiile yoga, din confortul casei tale.

  7. Ascultă-ți propriul corp, respectă-ți limitele. Oricine poate practica yoga de acasă, dar trebuie să își amintești mereu că progresul apare în timp. Nu forța niciodată corpul să facă mișcări prea grele sau prea complicate, pentru că te poți accidenta destul de ușor. Nu încerca să faci yoga mai repede și mai intens decât îți permite corpul în acest moment. Ar trebui să înveți să fii atent la propriul corp pentru a vedea ce este mai bine pentru tine și ce este prea mult. Există o regulă de aur: practică la limita inconfortabilului, dar nu intra în zona de durere, pentru că poți răni articulațiile.

 

Termenul „yoga” provine din sanscrită și înseamnă „uniune”. Dacă ar fi să alegem un singur cuvânt care să descrie practica yoga, acela va fi „echilibru”.

Beneficii pentru organism

Yoga îmbină exercițiile de respirație, meditația și posturile, pentru a încuraja relaxarea și pentru a reduce stresul. Practicarea yoga are o serie de beneficii pentru sănătatea fizică și pentru cea emoțională: reduce stresul, anxietatea, inflamația, îmbunătățește sănătatea inimii, calitatea somnului, flexibilitatea, echilibrul și respirația, combate depresia și durerea cronică și contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Este benefică și pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care au fost inactive fizic perioade îndelungate. Sporește forța fizică, contribuie la sănătatea oaselor și a mușchilor, îmbunătățește postura corpului și, la fel ca alte tipuri de mișcare, contribuie la o stare de sănătate generală mai bună și la vitalitate.

×
Subiecte în articol: yoga sănătate Dana Ţupa