x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ajutor în cazul degerăturilor şi hipotermiei

Ajutor în cazul degerăturilor şi hipotermiei

de Magda Marincovici    |    28 Ian 2014   •   18:44
Ajutor în cazul degerăturilor şi hipotermiei
Sursa foto: Thinkstock

Au fost spitalizate şi primele persoane cu degerături şi hipotermie. În majoritatea lor sunt cazuri sociale. Totuşi, medicii atrag atenţia că expunerea îndelungată la ger reprezintă un factor de risc chiar şi pentru persoanele sănătoase, în special pentru copii, persoane în vârstă şi bolnavi cronici. Faţa, urechile, degetele de la mâini şi de la picioare sunt cele mai expuse degerăturilor. Trebuie să ştim că sub temperatura de minus 10 grade Celsius, la care se mai adaugă şi viscolul, ţesuturile noastre pot fi rapid afectate de degerături. În această perioadă, vorbim despre degerături uşoare şi nu de cele severe care se instalează după o lungă perioadă de stat imobilizat în ger şi viscol.

În ambele cazuri primul ajutor începe cu transportarea victimei într-un spaţiu cald şi uscat


În cazul degerăturilor uşoare, pe zonele afectate pielea se colorează în galben-gri, apoi devine roşie, apar leziuni dureroase, părţile afectate sunt amorţite, prezintă furnicături, usturime şi, treptat,  îşi pot pierde sensibilitatea.

Indiferent de gradul degerăturii, important este primul ajutor. El debutează cu transportarea persoanei într-un loc uscat şi cald şi îndemnarea acesteia de a-şi mişca degetele degerate şi apoi ascunderea lor sub braţe. Este greşită expunerea zonelor degerate la surse de căldură puternice (calorifer, sobă, apă fierbinte), să le frecăm cu zăpadă. Trebuie să mai ştim că, după ce pielea se înroşeşte, pot apărea vezicule, moment în care se impune consultarea medicului. Unguentele şi tincturile pot fi benefice, dar numai cu recomandarea medicului. De asemenea, tot medicul va stabili dacă e cazul folosirii unor remedii naturiste.

Hipotermia reprezintă scăderea temperaturii centrale corpului sub 35 grade Celsius, în condiţiile în care valoarea normală a temperaturii corpului uman este între 36şi 37 grade Celsius. În cazul unei persoane descoperite în această situaţie, primul ajutor constă în degajarea căilor respiratorii, resuscitare cardiorespiratorie, dacă se impune, masajul fiind mai dificil, deoarece toracele este rigid. Revenirea la temperatura normală, se face prin transportarea pacientului într-un spaţiu cald, acoperirea lui cu pături subţiri, care să formeze straturi succesive. Dacă e necesar, pacientul va fi băgat în apă caldă (40 de grade Celsius) şi i se va da să bea ceaiuri călduţe, în nici un caz alcool. După primul ajutor, pacientul va fi transportat la spital.  

×