x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Credite ieftine pentru IMM-uri

Credite ieftine pentru IMM-uri

de Alina Botezatu    |    06 Iul 2015   •   08:36
Credite ieftine pentru IMM-uri

Aproximativ 2.800 de cre dite cu dobândă parţial subvenţionată (o finanţare de 100 de milioane de euro) vor putea accesa IMMurile, după ce Banca Transilvania, CEC şi Raiff eisen au semnat noi acorduri pentru schema europeană JEREMIE. Pe lângă ele, BRD şi Procredit Bank mai dispun de 31 de milioane de euro din finanţarea acordată în 2014. Irina Chiţu, Country Director al FinZoom România, spune că aceste credite au dobânda parţial subvenţionată, redusă cu cel puţin 50% faţă de nivelul standard şi cerinţe reduse de garanţii. În plus, fondul de investiţii Catalyst România doreşte să cumpere acţiuni la încă patru firme locale, după ce a investit în cinci, nea spus Mihai Sfinţescu, Team Leader al acestuia.

Catalyst investeşte sume de 0,2-2 milioane de euro într-o firmă, păstrând acţiunile pe o perioadă de doi-cinci ani, după care le vinde. Fondul este finanţat 70% cu bani din fondurile europene JEREMIE şi 30% de investitori privaţi.

Cum se obțin banii JEREMIE este o iniţiativă a CE şi a BEI, pentru finanţarea IMMurilor. Autorităţile române au decis, acum patru ani, ca aceşti banii să ajungă la firme în două moduri: prin credite cu dobândă preferenţială (BCR, Unicredit, Banca Transilvania, CEC, BRD, ProCredit, Raiffeisen) şi printrun fond de investiţii (Catalyst România).

Accesul la fonduri Finanţările prin JEREMIE pot fi cerute de IMMurile care nu au dificultăţi în a rambursa un credit şi nici nu au avut probleme să utilizeze alte fonduri europene. În plus, ele nu au datorii la stat, sunt pe profit şi au un istoric bun de plată faţă de partenerii de afaceri şi instituţiile de credit. Ele pot solicita bani pentru continuarea activităţii şi pentru investiţii.

Investițiile Catalyst România:

- firme din software sau din internet, care au venituri încasate şi creştere rapidă;
- firme din software cu produse şi proprietate intelectuală;
- firme fără profit net, doar dacă pierderea este cauzată de creşterea rapidă;
- firme cu produse inovatoare care se pot vinde pe piaţa internaţională;
- campioni locali întrun anumit segment de piaţă. Catalyst a achiziţionat, în ultimii doi ani, doar pachete minoritare de acţiuni în firme.

×
Subiecte în articol: IMM