x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agenţia S&P avertizează Guvernul

Agenţia S&P avertizează Guvernul

de Adrian Stoica    |    05 Mar 2018   •   12:50
Agenţia S&P avertizează Guvernul

Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" , adică recomandat pentru investiţii.

 

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările conform cărora, deşi deficitele României vor rămâne ridicate ca rezultat al poziţiei bugetare prociclice a Guvernului, nivelul datoriei guvernamentale şi externe va creşte doar gradual în următorii doi ani, împiedicând o încetinire economică majoră. Pe fondul continuării volatilităţii politice, economia României a înregistrat un boom în urma măsurilor de stimulare, ceea ce a dus la deficite fiscale şi de cont curent ridicate. Chiar dacă fluxurile externe şi fiscale se deteriorează de doi ani, nivelul moderat al datoriei furnizează un important buffer (rezervă financiară). S&P ar putea revizui în creştere ratingurile României dacă Executivul va face progrese mai susţinute în consolidarea bugetară, va pune în mod ferm datoria generală guvernamentală pe o traiectorie descendentă şi dacă cadrul guvernării ţării noastre se îmbunătăţeşte, având ca rezultat o creştere macroeconomică mai predictibilă şi mai stabilă.


S&P ar putea revizui în scădere calificativul României dacă va considera că schimbările politice ar putea duce la o creştere semnificativă a deficitelor guvernamentale, a datoriei şi a costurilor de împrumut.

 

S&P ar putea lua în considerare o scădere de rating dacă incertitudinile politice duc la intrări de investiţii directe externe (FDI) mai scăzute

×