x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce condiţii trebuie să îndeplinească creditele persoanelor cu venituri mici pentru a fi restructurate

Ce condiţii trebuie să îndeplinească creditele persoanelor cu venituri mici pentru a fi restructurate

de Daniela Ivan    |    22 Iun 2014   •   18:03
Ce condiţii trebuie să îndeplinească creditele persoanelor cu venituri mici  pentru a fi restructurate

Restructurarea creditelor pe care persoanele cu venituri mici la au la bănci, în schimbul unor stimulente fiscale, trebuie să îndeplinească trei condiţii: creditul să fie performant, clientul să ceară restructurarea şi banca să o accepte.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a explicat că un credit performant este un credit la care restanţele sunt mai mici de 90 de zile. Schema de restructurare a creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie şi vizează persoanele cu credite bancare, care au venituri de natură salarială sub 2.000 de lei lunar.

Potrivit proiectului de Ordonanţă, restructurarea creditelor trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe: să fie acordată pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 zile; să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, inclusiv valoarea indexării acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută, pentru o perioadă de maxim doi ani; să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată. Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru a declarat că momentul cel mai negativ al crizei probabil că a trecut de mult, acum suntem suntem pe revenire economică şi restructurarea nu mai are sens pentru mulţi clienţi ai băncilor. „De ce ar vrea o persoană care nu are restanţe la plată, într-un moment în care activitatea economică îşi revine, să îşi restructureze un credit astfel încât să îşi extindă perioada de creditare şi, în ultimă instanţă, să plătească mai mult?”, a spus Dumitru.  

×
Subiecte în articol: credite neperformante