x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Colectarea, la minim istoric. „Nu vor fi bani de pensii”

Colectarea, la minim istoric. „Nu vor fi bani de pensii”

de Dan Straut    |    28 Mai 2020   •   10:59
Colectarea, la minim istoric. „Nu vor fi bani de pensii”
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Datele preliminare ale colectării în luna mai arată încasări la un minim istoric, iar în acest ritm nu vor mai fi bani nici pentru pensiile aflate în plată, cu atât mai puțin pentru vreo majorare, atenționează Gelu Ștefan Diaconu, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit estimărilor sale, încasările bugetare abia depășesc 80% din cât s-a programat la rectificarea bugetară din aprilie.

 

„Deși orice specialist îl avertiza de contrariu, în toată perioada de la preluarea guvernării, ministrul Cîțu a declarat că are bani prevăzuți în buget pentru creșterea de pensii cu 40%. De câteva zile, pe persoană fizică are o revelație, adică ne spune că nu prea mai pot fi majorate pensiile. Azi îi dau o veste proastă: nu va avea bani nici pentru pensiile aflate în plată și cu atât mai
puțin pentru vreo eventuală majorare, dacă nu ia măsuri dure de reducere a cheltuielilor statului bugetofag”, a postat Gelu Diaconu pe pagina sa de Facebook.


Datele, ținute la secret

„Deși sunt informații eminamente publice, datele colectării au devenit un secret la care au acces doar câțiva oameni de încredere de-ai lui Cîțu. Cu toate acestea, sunt în măsură să vă prezint datele care arată că în luna mai situația se prezintă dramatic”, a notat Diaconu. 

La rectificarea de pe 15 aprilie, pe fondul crizei COVID-19, s-au redus veniturile bugetare programate cu 19,5 miliarde de lei, Guvernul estimând o contracție a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,9% și o creștere a deficitului la 6,7%, adică 32 de miliarde de lei în plus față de nivelul estimat inițial. „Deși programul de încasări a fost redus substanțial la rectificare
el se va realiza într-o proporție de circa 82%. 

Dacă ne raportăm la cifrele bugetului inițial, realizările sunt la un nivel de 68%. Și asta în condițiile în care, deși au făcut selecția deconturilor TVA de rambursat, plata efectivă o vor face în primele zile din iunie”, a menționat fostul șef al ANAF. Anterior, el afirmase că „ar fi mult mai responsabil din partea ministrului de Finanțe dacă ar purcede la ajustarea cheltuielilor cu funcționarea aparatului de stat - singura șansă a unui buget echilibrat pentru viitor”.

 

Îl rog pe dl ministru Cîțu să apeleze la orice istoric al economiei românești pentru a afla dacă de la apariția datelor oficiale s-a mai  înregistrat o asemenea cădere a încasărilor bugetare.
Gelu Ștefan Diaconu, fost președinte ANAF

×
Subiecte în articol: gelu diaconu anaf