Firma senatoarei PNL Eleonora Carmen Hărău a prins un contract de peste 20 de milioane de lei pentru lucrări de construcţii în zona rurală din Timiş. Parlamentara este o abonată la banii publici, implicată în numeroase proiecte de infrastructură. Partener în contractul din Timiş este cunoscutul om de afaceri Beniamin Rus, judecat pentru fapte de corupţie comise tot în derularea de proiecte publice.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Beba Veche-Dudeştii Vechi a atribuit pe 22.05.2017 un contract de execuţie lucrări de construcţii pentru un “proiect integrat privind înfiinţarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare în satele Pordeanu, Cheglevici şi Beba Veche, înfiinţarea şi modernizarea reţelei de alimentară cu apă potabilă în satele Pordeanu şi Cheglevici, modernizarea şi dotarea căminelor culturale din satele Pordeanu şi Dudeştii Vechi, înfiinţarea si dotarea centrului de asistenţă după programul şcolar, de tip after school, în Dudeştii Vechi, înfiinţarea şi modernizarea infrastructurii rutiere din comunele Beba Veche şi Dudeştii Vechi, judeţul Timiş”.
Valoarea totală a contractului este de 20.724.285,86 lei, fără TVA, bani provenind din fonduri europene, care vor fi împărţiţi între Sylc Con Trans SRL Arad (7.358.472,64 lei), Proserv SA Hunedoara (12.050.829,01 lei) şi Trameco SA Oradea (1.314.984,21 lei).
Toate cele trei firme sunt deţinute de afacerişti “grei” ai domeniului, beneficiari a numeroase contracte publice, în valoare totală de peste 100 de milioane de euro.
Hărău, baroana de Hunedoara
Sylc Con Trans SRL este controlată de fraţii Bogdan Faur şi Raluca Medriş, dar a fost înfiinţată şi cedată celor doi de tatăl acestora, milionarul Ioan Faur. Faur a fost patronul ICIM Arad, unul din cei mai mari constructori din regiune, preluat în 2009 de către Cristian Burci. Firma are ca domeniu de activitate transporturile rutiere de mărfuri, 163 de angajaţi şi a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de peste 57 milioane lei şi un profit net de 1,6 milioane lei. Sylc Con Trans este un partener tradiţional al autorităţilor locale, de la care a primit în ultimii ani contracte de 47 de milioane de euro. Proserv SA, firma care va încasa cea mai mare parte din contractual asociaţiei de dezvoltare timişene, este controlată de senatoarea PNL Carmen Hărău, fostă deputată, una din baroanele judeţului Hunedoara. Din 2012, de când a intrat în politică, Hărău a primit contracte publice de 33 de milioane de euro. O coincidenţă interesantă pentru senatoarea care este şi patroană de presă locală. Proserv SA a declarat pentru anul 2015 afaceri de 61 milioane lei şi un profit net de 3,6 milioane lei, cu aproape 300 de angajaţi.
Afaceristul penal loveşte din nou
A treia firmă implicată, Trameco SA, este deţinută de controversatul Beniamin Rus, unul din cei mai puternici oameni de afaceri transilvăneni. Ca şi în cazul partenerilor săi din contractual amintit, Trameco, parte a grupului de firme Selina, a primit zeci de lucrări din bani publici, în valoare totală de circa 27 de milioane de euro. Considerat un apropiat al lui Vasile Blaga, afaceristul Rus a fost trimis în judecată în 2005 de către DNA pentru fapte de corupţie şi spălare de bani, într-un dosar cu un prejudiciu de 8,6 milioane de euro adus statului.
O comunitate ca o familie. La propriu
Comuna Dudeştii Vechi este condusă, literlamente, de două familii. Aşa se face că din comisia de licitaţie a Consiliului Local, cea care a atribuit contractul de peste 20 de milioane de lei, fac parte rubedeniile Antoniu Petcov, Gheorghe Petcov şi Nicolae Petcov, alături de Ana Maria Velciov, Petru Velciov şi Stanca Velciov.
Ca un făcut, toate contractele publice din România ajung la firmele abonate la bani publici. O coincidenţă, aşa cum e şi cea în care Carmen Hărău prinde lucrări la stat doar de când e parlamentar