x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Financial Times: "România, tigrul Europei?" - analiză pe tema celei mai mari creşteri economice din UE în 2013

Financial Times: "România, tigrul Europei?" - analiză pe tema celei mai mari creşteri economice din UE în 2013

16 Feb 2014   •   09:47
Financial Times: "România, tigrul Europei?" - analiză pe tema celei mai mari creşteri economice din UE în 2013

România a produs o surpriză cu ritmul său de creştere în ultimul trimestru din  2013, cel mai bun din ultimii cinci ani, comentează jurnaliştii de la Financial Times, într-un articol intitulat "România, tigrul Europei?"

O creştere economică de cinci procente se întâlneşte în zilele noastre mai degrabă în cele mai performante economii emergente din Asia sau din Africa, decât într-o ţară de la periferia “leneşei” Uniuni Europene, însă România a surprins, în 2013, cu cel mai bun avans economic din ultimii cinci ani.

Aşa îşi începe comentariul jurnalistul Andrew MacDowall, de la Financial Times, pe blogul publicaţiei britanice, potrivit căreia "deşi este prea devreme să spunem despre România că este tigrul Europei de Est, această performanţă economică ne dă motive să fim optimişti. Cererea investitorilor pentru emisiunea de obligaţiuni româneşti de două miliarde de dolari din ianuarie, care a fost subscrisă de cinci ori, demonstrează încrederea acestora în consolidarea fiscală a ţării, la scurt timp după ce România a trecut printr-o criză bugetară".

Pe ansamblul anului trecut, economia României a înregistrat o creştere de 3,5%, printre cele mai rapide rate de creştere din Europa şi cu mult peste prognoza de 2,8% făcută recent de Fondul Monetar Internaţional.

În plus, inflaţia, cândva o îngrijorare serioasă, a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, 1,1% în ianuarie, scrie sursa citată.

Pentru 2014, guvernul şi FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.

×
Subiecte în articol: financial times crestere economica