x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele nu vor creşte nici o taxă sau impozit

Finanţele nu vor creşte nici o taxă sau impozit

de Daniela Ivan    |    27 Oct 2014   •   19:22
Finanţele nu vor creşte nici o taxă sau impozit
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Nu există nicio intenţie cu privire la schimbarea cotei unice de 16%, a declarat ministrul Ioana-Maria Petrescu
Ministerul de Finanţe va menţine cota unică de impozitare de 16% şi nu intenţionează să majoreze impozitul pe mijloacele de transport şi terenuri. Mai mult, Guvernul îşi asumă scăderea cotei CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori şi intenţionează să reducă TVA şi la legume şi fructe la 9%.
“Proiectul noului Cod fiscal, aflat în lucru, are în vedere menţinerea prevederilor din Codul fiscal aflat în vigoare referitoare la impozitarea mijloacelor de transport şi terenurilor şi nu există nicio intenţie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%”, precizează ministrul Finanţelor, Ioana-Maria Petrescu.
Declaraţiile ministrului de Finanţe vin la o zi după ce candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL) în alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat că la Ministerul de Finanţe se pregăteşte "o modificare amplă" a Codului Fiscal, care ar conduce la majorări de impozite şi taxe şi chiar la introducerea, începând din 2015, a impozitului progresiv. “Surse informate din media ne spun că la Ministerul de Finanţe se pregăteşte o modificare amplă a Codului Fiscal şi au fost date, în spaţiul public, exemple de creşteri de impozite şi taxe. Se pare că impozitul pe teren va creşte de opt ori, impozitul pe construcţii şi impozitul auto vor creşte de trei ori”, a spus Iohannis.

Iohannis dă dovadă de iresponsabilitate
Ministrul de Finanţe a criticat modul în care candidatul ACL a preluat informaţii false de la un post de televiziune fără a face un minim de verificări, informaţii pe care le-a transmis ulterior în public drept certitudini.
“Este regretabil faptul că un candidat politic pune interesele electorale mai presus de orice, acreditând drept certitudini informaţii false, preluate, parţial, de la un post de televiziune, fără a face o minimă verificare. Anunţurile făcute sunt doar minciuni, pe care doresc să le resping categoric. Este o lipsă de responsabilitate şi o dovadă de viziune pe termen scurt, impardonabile chiar şi în context electorale”, a declarat Petrescu. Ministrul de Finanţe a adăugat că “nu există nicio intenţie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%”. În plus, aceasta a mai precizat că guvernul îşi asumă şi susţine cu tărie scăderea cotei CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. CAS redus se va aplica în continuare, aşa cum ne-am angajat.
Consilierul premierului, Cristian Socol, a afirmat că Klaus Iohannis face "un lucru periculos" atunci când afirmă că din 2015 există posibilitatea introducerii impozitului progresiv, precum şi majorarea unor taxe şi impozite. "Klaus Iohannis dă dovadă de maximă iresponsabilitate, asta cu atât mai mult cu cât doreşte să fie preşedintele României", a declarat Socol.
"Este şi foarte multă demagogie în răspândirea acestor zvonuri, în condiţiile în care ele privesc activitatea unui guvern care a scăzut TVA la pâine, care a scăzut CAS, care a oferit pachete de stimulare pentru mediul de afaceri şi care, oficial, are în vedere noi măsuri de reducere a taxelor pentru 2015”, a mai spus Socol.

×