x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lichidare - 10.000 de dolari costa 1% din Steaua

Lichidare - 10.000 de dolari costa 1% din Steaua

27 Aug 2004   •   00:00

Pentru ca nu si-au mai platit datoriile la fondul de sanatate si pensii (CAS), toate bunurile Asociatiei Fotbal Club Steaua Bucuresti urmeaza sa fie scoase la vanzare prin licitatie publica.

CATALIN BUDESCU

Cu aceasta ocazie AVAS va vinde si 1% din capitalul social al actualului proprietar al clubului, SC Fotbal Club Steaua SA, actiuni aflate inca in proprietatea asociatiei.

Pe data de 3 septembrie, doritorii, microbisti sau nu, vor avea ocazia sa poata cumpara un pachet de 33 de actiuni reprezentand circa 1% din actualul capital social al echipei de fotbal Steua Bucuresti. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cere pe acest procent o suma de cel putin 9.737 de dolari - pret de pornire (fara TVA). Alaturi de aceste actiuni urmeaza sa fie valorificate si trei apartamente cu doua, respectiv trei camere, precum si diferite alte mijloace fixe - toate aflate in proprietatea asociatiei.

DATORII CAT CUPRINDE. Fosta proprietara a clubului de fotbal, Asociatiei Fotbal Club Steaua Bucuresti, condusa pana nu de mult de Viorel Paunescu, a acumulat in timp datorii de ordinul sutelor de mii de dolari catre diferite institutii ale statului prin neachitarea obligatiilor catre fondul de sanatate si cel de pensii. "Va pot spune ca vom incerca sa obtinem un pret cat mai mare pe aceste bunuri, precum si pe cele 33 de actiuni care urmeaza sa fie scoase la vanzare, dar, indiferent cat de mult vom reusi sa luam, datoriile asociatiei sunt mult mai mari", ne-au declarat surse oficiale din cadrul AVAS. Institutia statului a demarat acum catva timp procedura de executare silita asupra asociatiei, pentru neplata datoriilor, instituind totodata si sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor in cauza, aflate in patrimoniu.

DISPARE ASOCIATIA. Prin valorificarea tuturor activelor din patrimoniu, Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti va disparea, aceasta urmand sa intre imediat in procedura de lichidare. De asemenea, in afara AVAS, Administratia Finantelor Publice sector 6 a demarat, la randul ei, o procedura similara asupra tuturor celorlalte bunuri care inca mai fac parte din patrimoniul fostei proprietare a clubului de fotbal Steaua Bucuresti. La licitatia organizata pe data de 3 septembrie, la fostul sediu al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare din Bucuresti, vor putea participa atat persoane fizice si juridice romane cat si straine, dar cu obligativitatea indeplinirii, in prealabil, a unor conditii specifice in aceste situatii. Valoarea tuturor bunurilor scoase la licitatia publica, inclusiv a pachetului de actiuni la actuala societate comerciala Fotbal Club Steaua SA, ajunge in total la aproape 225.000 de dolari.

NEPOTUL

Patronul Fotbal Club Steaua, Gigi Becali, va rascumpara datoriile fostei asociatii Steaua Bucuresti: "De un an si jumatate de cand am preluat eu conducerea, Steaua este cu platile catre stat la zi. Ceea ce spune AVAS reprezinta datoriile celor de dinaintea mea.

Nu mi le puneti in spatele meu. Dar un nepot de-al meu va participa la licitatia pentru achizitionarea procentului de 1% si astfel se va rezolva problema. Nu pot lasa pe altul sa preia acele actiuni pentru o suma atat de mica. Si de-acum n-o sa se mai spuna ca Steaua are datorii", ne-a declarat Gigi Becali.

DATORNICI

Majoritatea cluburilor de fotbal din Romania a acumulat in timp datorii foarte mari la Fondul de Sanatate, dar mai toate asociatiile care erau in trecut in spatele marilor echipe nu mai sunt in prezent decat niste "fantome". Astfel, Asociatia Fotbal Club Steaua, care nu mai are nici o treaba acum cu actualul club de fotbal Steaua Bucuresti, are datorii la Fondul de Sanatate despre care se spune ca depasesc valoarea de 2,2 milioane de dolari. Toate aceste datorii insa nu vor mai putea fi recuperate decat partial de catre diferitele institutii abilitate ale statului.
×