x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul-faliment, la cârma Economiei

Ministrul-faliment, la cârma Economiei

de Cristian Anton    |    18 Sep 2017   •   08:52
Ministrul-faliment, la cârma Economiei
Sursa foto: DIANA OROS

Toate firmele deţinute sau conduse de Gheorghe Şimon, noul ministru al Economiei, au dat faliment, cu datorii de milioane de lei către bănci şi instituţii publice. Printre cei ţepuiţi se află şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), organism care se află, culmea ironiei, chiar în subordinea ministrului Economiei. Indiferent dacă e vorba de producţia de utilaje minere, construcţii sau cherestea, afacerile lui Gheorghe Şimon au eşuat lamentabil.

 

Gheorghe Şimon şi-a declarat doar participaţia la Independenţa SA din Vişeu de Sus, dar ministrul Economiei mai apare în trei firme: Citellus SRL Borşa, Promptservice SRL Baia Mare şi Angred Baia Mare SRL. Promptservice SRL avea ca domeniu de activitate lucrările de construcţii şi a fost radiată în 2016 după ce nu a mai declarat vreo activitate în ultimii ani. Şimon era asociat aici cu Horaţiu Tiberiu Balint, Dumitru Horj, Gheorghe Horj şi Iacob Horj, ultimii trei fiind alături de ministrul Economiei şi în Citellus SRL, un producător de cherestea.

500.000 lei însemnau datoriile Citellus SRL în 2005, anul intrării în faliment

 

Interesant este faptul că, din 2001, unul din asociaţii Citellus SRL era Fondul Proprietăţii de Stat (devenită apoi APAPS, AVAS şi în prezent AAAS), care deţinea 13,42% din părţile sociale, prin aportul în natură al unui teren de 8.423 metri pătraţi. În 2005, firma a dat faliment cu datorii totale de 500.000 lei către BCR, ITM Maramureş, DGFP Baia Mare, Electrica şi AVAS, iar în 2011 a fost radiată.

 

Afacerea lui Şimon, vândută pe bucăţi

La un moment dat, actuala AAAS formula obiecţiuni la închiderea procedurii falimentului a Citellus SRL, obiectând că nu şi-a recuperat datoriile de 26.000 lei, dar instanţa a respins acţiunea ca fiind perimată. Citellus SRL deţinea 54,36% din Angred Baia Mare SRL, firmă la care Gheorghe Şimon a fost şi manager, între 2008 şi 2012.

În ianuarie 2017, lichidatorul judiciar al Angred Baia Mare SRL scotea la licitaţie halele şi biroruile firmei pentru 691.900 euro, maşinile şi utilajele cu un preţ de pornire de 852.250 lei, piese de schimb şi scule contra sumei de 289.970 lei

 

Angred e în faliment din 2012 cu datorii de 6,4 milioane lei, printre creditori aflându-se AJFP Maramureş, Primăria Baia Mare, ITM Baia Mare, Municipiul Târgovişte şi foştii salariaţi. Firma controlată indirect de ministrul Economiei are ca domeniu de activitate fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie şi a declarat pentru anul trecut pierderi de un milion de lei şi un singur angajat. Până în 2008, Angred se numea Publiland Impex SRL şi a avut sediul iniţial în Ploieşti, apoi în Târgovişte.

 

A refuzat să predea documentele contabile

Singura firmă din declaraţia de avere a ministrului Gheorghe Şimon a fost dizolvată încă din 2006, dar deţine şi acum bunuri imobile, parţial în proprietatea statului, pe care lichidatorul judiciar încearcă să le vândă. Independenţa SA avea ca domeniu de activitate transporturile terestre de călători şi înregistra la data intrării în insolvenţă datorii de peste 25.000 lei la Primăria Vişeu de Sus şi aproape 19.000 lei la AAAS. Situaţia reală a firmei patronate de ministrul Economiei este însă greu de aflat, pentru că reprezentanţii Independenţa SA au refuzat să predea documentele contabile ale societăţii, deşi au tot fost notificaţi în acest sens din 2006 până în prezent. Firma are în proprietate câteva clădiri, amplasate între localităţile Vişeu de Jos şi Vişeu de Sus, cu o valoare de piaţă de 1,6 milioane lei, iar din cele 22.384 metri pătraţi de teren pe care le folosea, evaluat la un milion de lei, aproape 9.000 de metri pătraţi sunt în proprietatea statului.

 

Numiri şocante la Transelectrica

Ministrul Gheorghe Şimon şi-a început mandatul cu două numiri şocante la conducerea Transelectrica. Este vorba despre fostul deputat PSD Maramureş Florin Cristian Tătaru, adus la şefia uneia din companiile vitale ale ţării de la conducerea Direcţiei Silvice Maramureş. În 1998, Tătaru a răpit un om pe care l-a dus în pădure şi i-a băgat ţeava unei puşti în gură. Dosarul penal s-a soluţionat prin înţelegerea amiabilă a părţilor. A doua numire controversată la Transelectrica este cea a Andreei Georgiana Florea, soţia lui Daniel Florea, primarul PSD de la Sectorul 5.   

 

Mandatul de ministru al Economiei trebuie să fie o provocare specială pentru un politician care şi-a îngropat toate firmele pe care le-a avut

×
Subiecte în articol: Gheorghe Şimon