x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nicolae Văcăroiu: "În România se fură prea mult!” Statul pierde 7 miliarde de euro din rambursări ilegale de TVA, cât cheltuie anual cu sănătatea

Nicolae Văcăroiu: "În România se fură prea mult!” Statul pierde 7 miliarde de euro din rambursări ilegale de TVA, cât cheltuie anual cu sănătatea

de Daniela Ivan    |    24 Oct 2012   •   15:49
Nicolae Văcăroiu: "În România se fură prea mult!” Statul pierde 7 miliarde de euro din rambursări ilegale de TVA, cât cheltuie anual cu sănătatea
Sursa foto: RAVI RAVEENDRAN/AFP

Statul pierde anual 7 miliarde de euro din rambursări ilegale de TVA pe facturi false sau firme fantomă, a declarat Nicolae Văcăroiu, Preşedintele Curţii de Conturi. Acesta a adăugat că România are o economie subterană dublă faţă de cea a UE. Valoarea de 7 miliarde de euro reprezintă aproape o şesime  din bugetul României şi totalizează bugetele cumulate a multor ministere importante. Suma care scapă statului ar fi suficientă pentru a acoperi cheltuielile cu sănătatea care se ridică în România la 5,6% din PIB, ceea ce reprezintă 6,7 miliarde de euro. Cele cu învăţământul totaliează 3% din PIB, adică la 3,6 miliarde de euro.
Ca să avem proiecţia completă a ceea ce se poate face cu 7 miliarde de euro e  bine de ştiut că deficitul bugetar pe acest an se ridică la 13,6 miliarde de lei, circa 3,2 miliarde de euro. Deci, dacă economia subterană ar fi adusă la lumină, atunci România nu numai că nu ar trebui să se mai împrumute pe pieţele externe, dar ar rămâne şi cu un surplus de bani de aproape 4 miliarede de euro, bani care s-ar putea îndrepta către pensii sau învăţământ.

Cum se face evaziune


Economia subterană este evaluată în România la 30,2% din PIB, în timp ce media în UE este sub 15%. Una dintre cele mai cunoscute metode de evaziune fiscală este diminuarea valorii mărfurilor în vamă prin transferuri de la anumite poziţii tarifare cu cote ridicate către poziţii tarifare cu cote reduse, în special la mărfurile provenite din China şi Turcia. Valoarea mărfurilor declarate în vamă are afecte directe asupra taxei pe valoarea adaugată  pe care trebuie să o achite importatorul. Evaziunea fiscală se mai realizează şi din produsele contrafăcute sau introduse ilegal în România, ţigări, alcool, parfumuri.
Producătorii de ţigarete estimează că evaziunea din tutun se ridică la 3% din PIB, adică la 3,6 miliarde de euro. În plus, pierderile bugetului de stat din neplata accizelor şi a taxelor pe valoarea adaugată pentru alcool şi băuturi alcoolice se ridică la 4,5 miliarde de euro pentru perioada 2003-2010, potrivit organizaţiei patronale Garant. Asta înseamnă o medie de 0,56 miliarde de euro pe an.

Vin cei mai grei ani

Văcăroiu a mai declarat că pe domeniul achiziţiilor "se fură prea mult" şi a apreciat că urmează ani cei mai grei pentru România, respectiv 2013 şi 2014. "După părerea mea vor fi cei mai grei ani ai României din foarte multe considerente. Faptul că am intrat pe o guvernanţă fiscală pe care o apreciez că nu avea ce căuta acolo până nu-şi rezolvă statele din zona Euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv care înseamnă, fără datoria externă, venituri egal cheltuieli - deci suntem la nivelul anului 2012. Creşterea economică poate duce undeva la 1,5%, ţinând seama de baza redusă de la care plecăm", a menţionat Văcăroiu.
El a mai spus că una dintre problemele cele mai greu de rezolvat, reprezentând un "cartof fierbinte", este suma de 15 miliarde de euro rezultată din hotărârile judecătoreşti irevocabile ce echivalează cu despăgubiri în bani pentru foştii proprietari.
"Pe domeniul achiziţiilor situaţia este grea şi Curtea de Conturi este extrem de exigentă şi dură, începând de acum, pentru că, după toate calculele mele, se fură prea mult", a spus Văcăroiu. El a menţionat că este nevoie de o autonomie şi independenţă totale a Curţii de Conturi, care aduce anual la buget circa 700 de milioane de euro în plus.

×