x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pădurea, la vânzare electronică

Pădurea, la vânzare electronică

de Adrian Stoica    |    25 Aug 2015   •   17:12
Pădurea, la vânzare electronică
Sursa foto: rankomm/Getty Images/iStockphoto

Ministerul Mediului pregăteşte un nou regulament de valorificare a masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică.

Principalele reglementări vizează instituirea sistemului de licitaţii electronice pentru vânzarea masei lemnoase şi eliminarea firmelor cu probleme de la acestea.

18 milioane metri cubi de lemn se vor exploata, oficial, din pădurile României, în acest an.

În esenţă, noul regulament de vânzare a masei lemnoase din pădurile administrate de Regia Naţională a Pădurilor (Romsilva) şi primării vine să transpună în practică o serie de principii incluse în noul Cod Silvic.

După cum ne-a declarat Dan Iacob, directorul Direcţiei politici, strategii şi proiecte pentru păduri din Ministerul Mediului, pe lângă licitaţiile cu strigare, în plic închis şi mixte, se vor introduce şi licitaţiile electronice. Iniţial, doar un anumit procent din masa scoasă la vânzare va fi comercializat în urma unor licitaţii electronice, dar în timp se intenţionează ca vânzarea să se facă exclusiv prin acest gen de licitaţii.

Licitațiile, anunţate pe site

Pentru transparentizarea vânzării, noul regulament va institui obligativitatea anunţării licitaţie cu 10 zile înaintea desfăşurării ei pe două site-uri specializate. Acestea există, sunt funcţionale, unul aparţine RNP, iar celălalt, ocoalelor silvice private. În cazul în care licitaţiile nu sunt anunţate pe aceste site-uri sau nu respectă termenul de afişare, viitoarele contracte de vânzare a lemnului sunt considerate nule.

Apare „cazierul pădurilor”

O altă noutate care va fi introdusă prin acest regulament vizează înfiinţarea unui cazier pentru firmele care au încălcat regimul silvic. Acestor societăţi le va fi interzisă participarea la licitaţiile organizate de RNP şi primării pentru vânzarea masei lemnoase pentru o anumită perioadă.

În esenţă, se va institui un sistem de puncte de penalizare, în genul celui existent în Codul Rutier, iar când o firmă va aduna în dreptul său 25 de puncte de penalizare, va fi exclusă de la licitaţie pentru o perioadă. De asemenea, pe viitor vor fi eliminate de la licitaţii şi firmele care înregistrează datorii, a mai precizat reprezentantul Ministerului Mediului.

"Noi vrem ca, într-o lună, noul regulament, care va fi promovat printr-o Hotărâre de Guvern, să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât la licitaţiile de toamnă, din octombrie, pentru masa lemnoasă ce se va vinde anul viitor, să mergem pe noul regulament" - Dan Iacob, director în Ministerul Mediului

În România s-a furat ca-n codru, mai ales din codru

Modificările Codului Silvic şi acum ale regulamentului de comercializare a masei lemnoase din fondul proprietate publică vin în contextul scandalului izbucnit anul acesta după ce presa a relatat cum unele firme distrug pădurile româneşti. Cap de listă au fost firmele austriace Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger.

Holzindustrie Schweighofer a intrat ulterior şi în atenţia autorităţilor care au efectuat mai multe controale în locaţiile unde aceasta îşi desfăşoară activitatea, descoperind o serie de nereguli.

- În ultimii 25 de ani, au fost culcate la pământ peste 360 de mii de hectare de pădure;
- 3 hectare/oră – viteza cu care s-au topit pădurile româneşti;
- Tăierile ilegale au fost evaluate la peste 5 miliarde de euro.
 

×