x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salarii vs relaxare fiscală

Salarii vs relaxare fiscală

de Adrian Stoica    |    26 Iul 2015   •   12:04
Salarii vs relaxare fiscală
Sursa foto: shironosov/Getty Images/iStockphoto

Noul Cod Fiscal ar putea fi încadrabil în buget dacă ar fi privit strict din perspectiva veniturilor, pentru că bugetul a înregistrat creşteri de la an la an din 2009. Oficialii Ministerului Finanţelor susţin că sustenabilitatea bugetului de stat nu este pusă în pericol de măsurile fiscale, dar atrag atenţia că Executivul nu îşi poate permite să reducă taxele şi, în paralel, să majoreze cheltuielile.

Guvernul este decis să nu renunţe la prevederile incluse în noul Cod Fiscal şi insistă că până pe 1 septembrie actul normativ să fie readoptat.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, discuţia privind nivelul deficitului bugetar pe care România ar urma să îl înregistreze trebuie să vizeze nu atât reducerea fiscalităţii, cât zona de cheltuieli. Recent, Parlamentul a aprobat dublarea alocaţiilor pentru copii, pensii speciale, iar Guvernul a anunţat creşteri salariale pentru toţi bugetari, de anul viitor. „Codul Fiscal poate fi sustenabil, depinde ce ne dorim, pentru că nu putem să mergem pe ambele paliere: reduceri de taxe şi creşteri de cheltuieli”, a afirmat oficialul de la Finanţe în cadrul unei dezbateri organizate ieri de BNR pe tema Codului Fiscal. Scăderea taxelor este „încadrabilă” în buget, având în vedere că veniturile bugetului au crescut de la an la an, începând din 2010.
Părerile contra persistă

În replică, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat că reducerea de taxe va însemna un deficit bugetar de 3,2% din PIB în 2016, iar dacă Guvernul va aproba majorarea salariilor, deficitul va urca la 4,6% din PIB.
 

×