x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Secretarul general de la Ministerul Apărării şi afacerile sale cu Holzindustrie Schweighofer

Secretarul general de la Ministerul Apărării şi afacerile sale cu Holzindustrie Schweighofer

de Cristian Anton    |    27 Feb 2017   •   17:39
Secretarul general de la Ministerul Apărării şi afacerile sale cu Holzindustrie Schweighofer
Sursa foto: Tyler Olson/Getty Images/Hemera

Codrin Dumitru Munteanu, secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), a făcut bani frumoşi de pe urma austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer. În ultimii ani, Munteanu a vândut sute de metri cubi de material lemnos companiei acuzate că procesează lemn furat, motiv pentru care i s-a şi retras certificarea FSC. Paradoxal, suprafaţa pădurilor deţinute de secretarul general de la Apărare rămâne constantă.

 

Codrin Dumitru Munteanu a câştigat în perioada 2012- 2016 aproape 110.000 lei din vânzarea de material lemnos către Ciambur SRL, o mică firmă de silvicultură din Covasna. Ciambur SRL este unul din furnizorii tradiţionali ai Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, implicat în defrişările sălbatice din ultimii ani. Secretarul general de la Apărare vinde lemn în fiecare an, cea mai mică sumă obţinută astfel fiind de 10.873 lei, în anii 2012 şi 2013, iar cea mai mare de 36.600 lei, în anul 2014.

De asemenea, în 2015 a declarat venituri de 21.666 lei din vânzarea de lemn către Ciambur SRL, iar în 2016 încă 29.791 lei. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Codrin Dumitru Munteanu s-a pricopsit cu 24,88 hectare de pădure în Covasna natală, pe care le-a primit ca donaţie în anul 2003. Interesant este faptul că, deşi vinde an de an sute de metri cubi de lemn, suprafaţa pădurilor sale a rămas aceeaşi, din 2012 până în prezent, după cum declară sub semnătură secretarul general de la MapN.

 

Samsarul de lemn al lui Munteanu, probleme cu legea

Ciambur SRL este deţinută în acte de Marinela Popa, dar a fost înfiinţată de Mihai Ciambur, un fost pădurar de la Direcţia Silvică Covasna, implicat în tăieri ilegale de păduri, motiv pentru care a şi fost sancţionat de conducerea Romsilva. Firma partenererului de afaceri al secretarului general de la Apărare a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 2.355.103 lei şi un profit net de 1.200 lei, cu 17 angajaţi. Problemele cu legea ale patronului Ciambur datează din perioada în care Codrin Dumitru Munteanu era şeful Direcţiei verificarea legalităţii actelor, contencios administrativ, resurse umane şi relaţii cu publicul din Prefectura Covasna, între 2001 şi 2008. Ulterior, actualul secretar de stat de la Apărare a fost subprefect al Covasnei (în 2008), subprefect al Capitalei (în 2009) şi prefect de Covasna (2009- 2010 şi 2012- 2013). Din ianuarie 2013, Codrin Dumitru Munteanu este secretar general al MApN.   

 

Scandalul Holzindustrie Schweighofer

 

Organizaţia internaţională Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat luna aceasta că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de Holzindustrie Schweighofer. Certificatul FSC este solicitat de cumpărătorii internaţionali atunci când achiziţionează lemn pentru a se asigura că acesta nu este furat, tăiat ilegal. În 2015, mai multe ONG-uri din Germania, Austria şi România au reclamat faptul că o parte din lemnul procesat de Schweighofer este tăiat ilegal din pădurile noastre, fapt confirmat ulterior chiar şi de către compania austriacă. Holzindustrie Schweighofer procesează anual, prin cele patru fabrici ale sale din România, 2,6 milioane de metri cubi de lemn, exportat apoi în peste 70 de ţări.  

 

Explicaţie foto

 

Pădurile secretarului general de la Apărare, Codrin Dumitru Munteanu, cresc ca-n poveste: oricât lemn ar vinde către Holzindustrie, suprafaţa râmâne neschimbată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×