x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sere încălzite cu apă geotermală

Sere încălzite cu apă geotermală

de Daniel Ionaşcu    |    14 Ian 2013   •   16:14
Sere încălzite cu apă geotermală
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Două hectare de seră din localitatea Livada, din judeţul Bihor, sunt acum încălzite cu apă geotermală. Acestea sunt detinate producţiei de tomate iar totul este posibil datorită unei investiţii de 2 milioane de euro efectuată de către compania Transgex, deţinută de omul de afaceri George Călburean.

"Apa geotermală, folosită ca sursă de energie, este nepoluantă si este extrasă dintr-un foraj de mare adâncime", potrivit unui comunicat transmis. Factorii climatici din seră sunt menţinuţi în parametrii optimi printr-o serie de senzori, termometre şi umidometre, datele înregistrate de acestea fiind transmise unui sistem computerizat care menţine totul la un nivelul optim specific culturii din seră.

Polenizarea se face biologic folosindu-se bondari, cu efect pozitiv asupra cantităţii şi calităţii producţiei. Soluţia adoptată pentru combaterea dăunătorilor este de asemenea una biologică si se face folosind produse cu scop preventiv şi curativ, care se bazează pe antagonismul speciilor.

Astfel, se obţine o recoltă de trei ori mai mare decât producţia realizată în sistemul clasic al serelor, potrivit companiei. Producţia se gaseşte deja la vânzare pe standuri. În prezent, capacitatea serelor se ridică la 25.800 plante iar producţia obţinută cu acest sistem de cultură poate ajunge până la 400 tone pe hectar in fiecare an.

Tomatele obţinute sunt deja comercializate în România şi în Ungaria, iar Transgex intenţionează extinderea suprafeţelor de seră, respectiv a comercializării acestor produse pe pieţele din Uniunea Europeană.

Visul lui Ceauşescu


Energia geotermală a fost explorată ca sursă alternativă în perioada comunistă. În 2009 Călburean anunţa că prin Transgex deţine peste 50% din apele geotermale din România. Tot atunci, el spunea că în curând ar putea folosi apele geotermale pentru încălzirea din oraşele Arad, Oradea sau Satu Mare. La momentul actual oraşul Beiuş este încălzit numai din ape geotermale. Tot în 2009, fostul minister al Turismului dorea realizarea unui centru balneclimateric în nordul Bucureştiului

×
Subiecte în articol: sere geotermale