x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SIF Transilvania împarte conducerea ASF în două tabere

SIF Transilvania împarte conducerea ASF în două tabere

de Adrian Stoica    |    17 Ian 2018   •   11:50
SIF Transilvania împarte conducerea ASF în două tabere

Consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) se reuneşte astăzi, pe ordinea de zi aflându-se un subiect sensibil care îl priveşte pe directorul general şi preşedinte al SIF Transilvania (SIF 3), Mihai Fercală. Subiectul a împărţit deja ASF în două tabere. Fercală a fost amendat anul trecut de ASF cu suma de 10.000 de lei pentru că a condus această societate fără a fi validat de ASF, iar acum o tabără încearcă să anuleze amenda, iar cealaltă parte cere păstrarea ei, susţinând că a fost aplicată conform prevederilor legale.

Mai mult, şi DIICOT a instrumentat un dosar pe numele lui Mihai Fercală pentru această faptă care constituit o încălcare a Legii 297/2004 privind piața de capital. Mihai Fercală şi celelalte persoane sancţionate de ASF au solicitat în instanţă suspendarea deciziei prin care aceasta a fost instituită, dar prin sentinţa civilă nr. 516/21.12.2017, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea ca neîntemeiată. ASF l-a amendat pe Mihai Fercală cu 10.000 de lei pentru conducerea fără autorizație a societăţii, decizia fiind luată în urma unui control inopinat făcut de ASF la SIF Transilvania în perioada 16-22 februarie 2017, rezultatele fiind prezentate în iulie 2017. Decizia ASF de neavizarea a lui Mihai Fercală a produs efecte în perioada 12.10.2016-10.02.2017, dar acesta a continuat să conducă societatea, beneficiind de complicitatea celorlalţi membri ai conducerii SIF Transilvania.

Presiunile şi intimidările, armele de atac

Surse din cadrul ASF susţin că asupra Serviciului Avizări din cadrul Direcției Juridice, care a dat aviz pentru decizia de sancționare, se încearcă tot felul de intimidări şi presiuni, pentru anularea acestei amenzi. Acestea au culminat, la sfârşitul anului trecut, când tabăra susţinătorilor lui Fercală au încercat să reorganizeze Direcţia Juridică, astfel încât Serviciul Avizări să fie spart, urmând ca fiecare din cele trei sectoare ale ASF (burse, asigurări, pensii private) să aibă propriul serviciu de avizări, astfel putând fi mai uşor „controlate” sancţiunile dictate.

Legea pieţei de capital (297/2004) incriminează fapta de desfăşurare fără autorizaţie a activităţilor sau operaţiunilor pentru care sunt impuse autorizări, în categoria infracţiunilor.

Vot obedient la Comisia de Apel a ASF

În cadrul şedinţei Comisiei de Apel a ASF din data de 13.12.2017, membrii acesteia au fost unanim de acord cu măsura admiterii plângerii formulate de Fercală şi, implicit, cu anularea amenzii. Ultima încercare de anulare a acestei amezi a avut loc săptămâna trecută, în şedinţa Consiliului ASF, dar votul a fost amânat pentru astăzi. Dacă tabăra pro Fercală reușește să-şi impună punctul de vedere, în ciuda evidenţelor, decizia va fi transmisă şi la DIICOT, sperându-se că astfel se va închide orice cercetare a infracțiunii de conducere a unei entități reglementate fără autorizarea din partea ASF, susţin surse din ASF.

×