x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicalistul Ion Rădoi şi-a prelungit până în 2018 domnia peste spaţiile comerciale de la metrou

Sindicalistul Ion Rădoi şi-a prelungit până în 2018 domnia peste spaţiile comerciale de la metrou

de Adrian Stoica    |    25 Sep 2017   •   12:55
Sindicalistul Ion Rădoi şi-a prelungit până în 2018 domnia peste spaţiile comerciale de la metrou
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Sindicalistul Ion Rădoi a reuşit să mai împuşte un an de contract pe spaţiile comerciale de la metroul bucureştean. Deşi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, îi ceruse încă de la începutul acestui an directorului Metrorex, Marin Aldea, să organizeze o licitaţie publică pentru închirierea acestor spaţii, ea nu se va mai ţine în 2017 pentru că şefii metroului nu au făcut studiului de piaţă din care să reiasă valoarea estimativă a acestor spaţii.

 

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), Ion Rădoi, a ieşit săptămâna trecută la rampă ameninţând cu mişcări de protest şi cu închiderea metroului. Motivul oficial invocat era expirarea contractului colectiv de muncă. Acesta expiră la sfârşitul lunii octombrie, dar ceea ce nu spunea Rădoi este că la mijlocul acestei săptămâni expiră contractul dintre societatea Sindomet Servcom SRL, deţinută de sindicat, cu administraţia metroului bucureştean pentru spaţiile comerciale. Aflat în pericol să rămână fără sursa de bani, Rădoi a apelat la clasica mişcare de presiune: oamenii sub geamurile Ministerului Transporturilor, după care lovitura de graţie, închiderea metroului

 

Salvarea vine de la Aldea

În ciuda cererii ministrului Transporturilor de a se scoate la licitaţie aceste spaţii, administraţia Metrorex a tergiversat realizarea studiului de piaţă privind valoarea spaţiilor în baza căruia să se elaboreze caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei. Cum studiul nu exista, iar contractul de închiriere încheiat cu Sindomet Servcom SRL expiră săptămâna aceasta, vineri Consiliul de Administraţie al Metrorex a decis să-i mai prelungească lui Ion Rădoi cu un an monopolul pe spaţiile comerciale.

 

Tehnica şantajului, câştigătoare

Tehnica şantajului cu închiderea metroului, stăpânită la perfecţie de Rădoi, ca şi cum trenul galben ar fi propria moşie,  a dat încă o dată rezultate. Cum s-a ajuns în această situaţie, deşi a avut la dispoziţie mai bine de o jumătate de an pentru realizarea studiului de piaţă, ar trebui să explice directorul Marin Aldea. ”În condiţiile în care licitaţia nu se putea organiza, iar actualul contract expira, practic nu aveai pe cine să aduci în aceste spaţii. Decât să rămână goale, s-a optat pentru prelungirea actualului contract cu încă un an, după care spaţiile vor fi licitate”, potrivit unor surse din cadrul Metrorex.

 

În perioada 2011-2015, Sindomet Servcom SRL a înregistrat un profit net de patru milioane de lei, iar pentru 2016 a raportat o pierdere netă de  49.741 lei.

 

Monopolul asupra spaţiilor comerciale a fost instituit de firma sindicaliştilor conduşi de Ion Rădoi în primii ani de după revoluţie, iar de atunci contractul de asociere în participaţiune încheiat cu Metrorex a fost mereu prelungit prin acte adiţionale.

×