x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Scharfstein Group vrea să investească la CE Hunedoara

Scharfstein Group vrea să investească la CE Hunedoara

de Robert Kiss    |    28 Apr 2016   •   17:44
Scharfstein Group vrea să investească la CE Hunedoara
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Aflat în insolvență de la începutul anului, Complexul Energetic Hunedoara este departe de a scăpa de problemele uriașe pe care le are. Cel mai negru scenariu pentru CEH este falimentul, însă componenta de securitate energetică obligă Guvernul și ceilalți actori implicați să găsească soluții rapide pentru redresarea companiei.

Nemții, pregătiți să investească

Grupul german Scharfstein a anunțat că este gata să investească 500 de milioane de euro în Complexul Energetic Hunedoara (CEH) și a transmis Executivului un memorandum în care își prezintă intențiile. Reprezentanții grupului sunt de părere că la CEH se poate investi, propunând Guvernului un parteneriat. Compania produce inclusiv utilaje miniere și ar putea contribui la procesul de retehnologizare, însă până în acest moment Guvernul nu a dat un răspuns memorandumului. Nu este pentru prima dată când se pune problema unei investiţii străine. În trecut, compania americană minieră Quintana Minerals Corporation și-a arătat interesul, însă Ministerul Ener-giei a zis pas.

 

Apare o companie mai mică

Ministerul Energiei a avut în ultima perioadă o serie de discuții și consultări cu reprezentanții companiei, cu parlamentari și chiar cu posibili investitori. Soluția identificată nu este nouă pentru minerii din Valea Jiului, au mai auzit-o și în anii anteriori: închiderea altor unități miniere și restructurări de personal. Conform ministe-rului, CE Hunedoara trebuie să intre într-un program de restruc-turare, conform unui plan care va fi prezentat Comisiei Euro-pene. După evaluarea tehnică făcută de Comitetul pentru minerit, de la nivelul ministe-rului, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o nouă companie, care să funcționeze eficient, asta după ce Complexul Energetic Hunedoara a ajuns, în mai puțin de patru ani de la înființare, la datorii de peste 350 de milioane de euro.

 

Daţi un leu pentru complex

La nivel parlamentar, situ-ația se vede diferit. Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, consideră că existau și alte soluții care să nu presupună închiderea minelor. Senatorul a avut o întâlnire cu vicepremierul Costin Borc și cu reprezen-tanți din minister, cărora le-a prezentat mai multe variante pentru salvarea CEH. Printre acestea se numără elaborarea unei legi speciale prin care să se prevadă ca energia electrică produsă pe bază de huilă să aibă o cotă reglementată de 4,8-5% din piața de energie românească sau chiar introducerea unei taxe suplimentare la factura de energie electrică de un leu, la fel ca cea pentru energia verde.

 

Am făcut două scenarii ca să ne convingem că vorbim de viabilitate: un scenariu fără retehnologizări și un scenariu cu o retehnologizare și investiţii. În ambele scenarii, două mine – Livezeni și Vulcan – sunt considerate a fi cele viabile. Alte două mine – Lonea și Lupeni – ar urma, astfel, să intre într-un program de închidere, program deja existent în Valea Jiului și care este agreat cu Comisia Europeană. Victor Vlad Grigorescu, ministrul Energiei

 

În Parlament s-a înființat și o comisie de anchetă, care să analizeze situația de la Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia.

×