x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Avem contribuţii sociale peste media mondială

Avem contribuţii sociale peste media mondială

de Daniela Ivan    |    02 Mar 2016   •   10:44
Avem contribuţii sociale peste media mondială
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Companiile din România plătesc 23% din salariul angajaţilor sub formă de contribuţii sociale, cu peste 10% mai mult decât media la nivel mondial, de 20,5% din salariu.

Pentru un salariu de 30.000 dolari pe an, o firmă românească plăteşte 6.930 de dolari contribuţii sociale, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă şi contabilitate UHY Audit CD. Spre comparaţie, în Croaţia şi Polonia costurile cu angajaţi similari sunt de 17,2% şi respectiv 20,7% din salariu. Cele mai mari taxe (71,4%) se plătesc îm Brazilia şi cele mai mici în Egipt, unde firmele achită numai 3,7%.

Bătăţia e pe locuri de muncă

La nivel mondial, costurile cu forţa de muncă s-au redus de la 21,6% la 20,5% din 2012 şi până acum. Ţările care se încăpăţânează să menţină niveluri ridicate pun în pericol crearea de locuri de muncă. Şi în România, în aceeaşi perioadă, a avut loc o scădere de peste o treime, de la 35,3% la 23,1%, a contribuţiilor sociale. “ Însă mai sunt multe de făcut”, a declarat Camelia Dobre, managing partner în cadrul companiei citate. Aceasta a mai adăugat că dacă Guvernul României va continua să descurajeze crearea de locuri de muncă şi să sufoce salariile cu contribuţii uriaşe va submina creşterea economică.

Stimulente oferite angajatorilor

Deşi Guvernele recunosc logica reducerii contribuţiilor salariale, multe se tem că nu îşi pot permite reduceri ale tuturor taxelor, mai ales având în vedere îmbătrânirea populaţiei. “De exemplu, Guvernul României subvenţionează companiile să angajeze anumite grupuri de şomeri, inclusiv adulţi cu vârsta de peste 45 de ani sau părinţi care sunt singurii întreţinători în familiile monoparentale”, a spus Camelia Dobre. Chiar şi angajatorii din Marea Britanie plătesc acum mai puţin asigurări pentru angajaţii sub 21 de ani.

×