x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum ţi se vor impozita veniturile, de anul viitor

Cum ţi se vor impozita veniturile, de anul viitor

de Daniela Ivan    |    08 Sep 2015   •   11:57
Cum ţi se vor impozita veniturile, de anul viitor

Dacă până acum cei care erau angajaţi în baza unui contract de muncă şi mai câştigau câte ceva şi din alte surse de venit nu plăteau contribuţii sociale decât pentru contractul de muncă, de anul viitor vor fi taxaţi suplimentar în funcţie de modalitatea în care obţin aceşti bani.

Noul Cod Fiscal a adus schimbări importante în ceea ce priveşte fiscalitatea pe forţa de muncă în special în cazul persoanelor care au mai multe surse de venit. La solicitarea Jurnalului Naţional, reprezentanţii Ministerului de Finanţe au explicat pentru ce activităţi se vor plăti CAS (contribuţia pentru pensii) şi CASS (contribuţia pentru Sănătate) în 2016. Baza de impozitare se va mări şi mai mult din 2017, când nu va mai scăpa aproape nicio activitate de plata acestor taxe.

Contract de muncă şi drepturi de proprietate intelectuală. Cei care în afara salariului de bază mai câştigă bani din drepturi de proprietate intelectuală, muzicieni, artişti plastici, scriitori, ziarişti, inventatori etc., vor plăti contribuţii din anul 2016 la asigurări sociale (CAS) cu plafon lunar al bazei de calcul la 5 câștiguri salariale medii brute, dar nu şi CASS. Cota de contribuţii este cea individuală, respectiv 10,5% pentru CAS. Dacă are mai multe contracte de drepturi de autor, pentru fiecare în parte va plăti CAS. Înce pând cu anul 2017 fiscalita tea se înăspreşte şi mai mult şi oamenii vor datora atât CAS, cât și CASS cu plafon lunar al bazelor de calcul la 5 câștiguri salariale medii brute, cumulate atât pentru contractul de muncă, cât şi pentru fiecare dintre contractele de drepturi de proprietate intelectuală.

Contract de muncă şi investiţii. Cei care câştigă bani din depozite bancare, vânzări de acţiuni sau dividende nu datorează CAS şi nici CASS în anul 2016. Dar începând cu anul 2017 vor achita contribuţii la Sănătate cu plafon lunar al bazei de calcul la 5  câștiguri salariale medii brute.

Contract de muncă şi chirii. Românii care îşi întregesc veniturile din închirierea de locuinţe sau terenuri nu datorează pentru aceşti bani CAS. În schimb, achită CASS plafonat lunar la 5 câștiguri salariale medii brute, adică la 5X2.415 lei, respectiv la 12.075 lei.

Ce spun calculele contabile
Cine are un contract de muncă de 1.500 de lei brut şi un contract de drepturi de autor de 2.000 de lei brut plăteşte acum 158 de lei la pensii şi 83 de lei la Sănătate. Dar, de anul viitor, va achita în plus 126 de lei la CAS pentru contractul de drepturi de autor. Deci în total va contribui cu 284 de lei la fondul de pensii. La CASS va achita tot 83 de lei.

Avocaţii, pictorii, notarii, auditorii financiari, consultanţii fiscali, experţii contabili, contabilii autorizaţi, brokerii, arhitecţii, scriitorii, etc. vor plăti mai mulţi bani la fondul de pensii public, din 2016, dacă lucrează şi cu contract de muncă. La fel şi dacă au mai mulţi clienţi deoarece pentru fiecare contract vor achita contribuţia la pensii, cu plafon lunar al bazei de calcul la cinci câștiguri salariale medii brute. Oamenii vor avea multe calcule de făcut ca să săși opti și optimize câștigurile
 

×
Subiecte în articol: cod fiscal