x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Țară, țară, vrem electricieni

Țară, țară, vrem electricieni

de Diana Scarlat    |    09 Iul 2019   •   23:34
Țară, țară, vrem electricieni

Trofeul Electricianului 2019 este organizat la Iași, în aceste zile, transformând orașul într-o adevărată „capitală a energiei”. Cei mai buni electricieni din ţară se reunesc, în perioada 9-12 iulie, la cea mai importantă competiţie profesională din domeniul energiei electrice, ajunsă la cea de-a 40-a ediţie. Au fost selectați 120 de specialişti de la mai multe companii participante. Tot la Iași a fost organizată prima competiție de acest fel, în anul 1977, iar astăzi, valoarea evenimentului este chiar mai importantă, în contextul deficitului uriaș de specialiști de pe piața românească.


 

Trofeul Electricianului este un eveniment de tradiţie, probabil cel mai longeviv şi de anvergură concurs profesional din România. Istoria competiţiei este strâns legată de capitala Moldovei. Prima ediţie a concursului a avut loc în 1977 la Iaşi, derulându-se până astăzi cu o pauză de trei ani în anii ’90 (1990, 1991, 1992). În 1993, la reluarea competiţiei, Trofeul s-a „născut” a doua oară tot la Iaşi. De-a lungul timpului, a fost şi continuă să fie o sursă de inspiraţie şi motivaţie pentru generaţii de electricieni. În fiecare an, faza naţională se desfăşoară în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, patronul şi protectorul celor ce lucrează în sectorul energetic. Cei peste 120 de specialiști se vor întrece la secțiunile exploatare staţii de transformare, exploatare reţele de medie şi joasă tensiune, PRAM (protecţii şi automatizări), măsură energie electrică, montare şi reparaţii echipament primar 110 kV şi medie tensiune din staţii de transformare, montare şi reparaţii instalaţii de medie tensiune şi joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene şi subterane) şi defectoscopie linii electrice subterane de medie şi joasă tensiune.

 

Competiție și între companiile participante

Electricienii care îşi vor disputa premiile puse în joc reprezintă principalele companii de distribuţie a energiei electrice şi companii prestatoare de servicii energetice: Societăţile de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, E-Distribuţie, Distribuţie Oltenia, ADREM şi Delgaz Grid. „Este o onoare pentru Delgaz Grid să fie gazda ediţiei aniversare cu numărul 40 a Trofeului Electricianului. Practic, competiţia revine „acasă” fiindcă prima ediţie, cea din 1977, a avut loc tot la Iaşi”, spune Csulak Ferenc, directorul general al Delgaz Grid. Alegerea Iaşului pentru evenimente dedicate domeniului energiei electrice nu este deloc întâmplătoare, de acest oraş fiind legată prima atestare documentară a folosirii, în România, a electricităţii pentru iluminat, la 28 ianuarie 1873, fiind iluminat ocazional patinoarul. Şi Grădina Copou este înscrisă în istoria energiei electrice, în anul 1883, timp de o seară parcul fiind iluminat electric, cu ocazia inaugurării statuii lui Ştefan cel Mare, eveniment la care a participat Regele Carol I.

 

Deschizători de drum pentru tineri

Deficitul de specialiști i-a determinat pe organizatori să creeze și  o secțiune pentru tineri, astfel încât să-i poată atrage către frumoasa meserie chiar de pe băncile școlilor. Astfel, în cadrul evenimentului se organizează și concursuri pentru juniori, elevi ai liceelor de profil din patru județe. Trofeul Electricianului Junior este disputat de elevi din Moldova - Iaşi, Bacău, Suceava şi Vaslui. În finala competiției, după concursurile de preselecție, au ajuns doi elevi din Suceava şi unul din Bacău. Tinerii care participă la aceste competiții sunt deja căutați de companiile care vor să-i angajeze.

Faza naţională a competiției se desfăşoară în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, patronul şi protectorul celor ce lucrează în sectorul energetic. 

 

 

Suntem siguri că va fi o ediţie de foc, extrem de disputată, în care profesionalismul, responsabilitatea şi grija pentru clienţi vor fi atributele de bază ale competiţiei.

 

Csulak Ferenc, directorul general al Delgaz Grid

 

 

Salariul de pornire: 1.500 de euro

Companiile de distribuție a energiei electrice au cel mai mare deficit de electricieni din ultimii 30 de ani. Unele dintre firmele de pe piața românească au inițiat, de anul trecut, discuții cu autoritățile din domeniul educației, pentru a sprijini înființarea de clase de învățământ profesional dual, pentru formarea de electricieni, astfel încât să se asigure susținerea formării profesionale a tinerilor care doresc să aleagă această carieră. Absolvenții vor avea posibilitatea de a fi angajați imediat, după obținerea calificării. În ultimii ani s-a constatat că cei mai mulți ingineri energeticieni și electricieni pleacă la companii din Germania și din țările nordice. Slariul unui electrician pornește de la 1.500 de euro pe lună, net, iar firmele au nevoie de mii de specialiști, în toată țara. În ultimii ani, companiile au început să caute electricieni direct din facultățile de profil, unde recrutorii sunt nevoiți să ia din anii terminali, pentru că toți cei care au ajuns la masterat sunt deja angajați.

×