x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Laszlo Boloni

Astăzi e ziua ta, Laszlo Boloni

de Mihai Igirosanu    |    12 Mar 2014   •   00:49
Astăzi e ziua ta, Laszlo Boloni
Sursa foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP/Mediafax Foto
În amintirea cabinetului din Ghencea, “La mulţi ani, doctore!”. Laszlo Boloni, fostul căpitan de la Sevilla, împlineşte azi 61 de ani 
În vara anului 1984, când a fost adus la Steaua de la ASA Târgu-Mureş la sugestia antrenorului de atunci al roş-albaştrilor, Florin Halagian, Laszlo Boloni a avut patru dorinţe. Şi-a controlat emoţiile, deşi era conştient de pasul uriaş pe care îl face, dar a insistat asupra a patru lucruri, fără de care n-ar fi acceptat transferul în Ghencea. Asta cu toate că ASA se afla pe aceeaşi linie militară cu Steaua. Neconfirmate, doleanţele mijlocaşului erau, în ordine: 1. O sumă importantă de bani; 2. Un cabinet stomatologic la Bucureşti, dacă se poate chiar în incinta Complexului Sportiv Steaua; 3. Un autoturism ARO, extrem de scump şi greu de cumpărat la acea vreme; 4. Dreptul de a pleca la o echipă din străinătate după un an la Steaua. Solicitări precise, clare, care îl reprezintă pe omul care peste ani l-a inventat la nivel înalt pe Cristiano Ronaldo, care a cucerit un titlu în Portugalia şi care a încercat să reconstruiască echipa naţională a României. Aşa a rămas şi astăzi. Calculat, uneori rece, cu idei clare şi de la care nu se abate. Revenind la poveştile trecului, în urmă cu peste 10 ani, un apropiat al lui Boloni, Iuliu Curtifan, chiar omul care a intermediat negocierile dintre jucătorul de atunci şi antrenorul Halagian, dezvăluia: “Am vorbit cu Boloni şi am văzut că nu are de gând să plece. A înţeles însă că nu îl poate refuza fără un motiv întemeiat. Aşa a decis să ceară ceva ce nu-i puteau oferi cei de la Steaua. Ceva exagerat. I-a spus lui Halagian condiţiile. Armeanul a notat şi a zis că vorbeşte cu şefii Stelei. După o vreme l-a anunţat pe Loţi că i s-au aprobat condiţiile sau cel puţin o mare parte dintre ele. Boloni a rămas trăsnit. Nu-i venea să creadă. Nu a mai putut spune nimic şi a acceptat să plece”.

Între 2001 şi 2003, antrenorul Laszlo Boloni a preluat celebra echipă lusitană Sporting Lisabona. Şi-a canalizat cea mare parte din timp şi din efortul tehnico-tactic în direcţia unui puşti. Acesta se numea Cristiano Ronaldo. Treptat, l-a impus în echipă, i-a acordat importanţă şi l-a transformat în lider, în jucător determinant. Chiar şi după un deceniu, “galacticul” de la Real Madrid îl sună pe profesorul său favorit, îl invită la meciurile importante şi îi mulţumeşte după marile realizări sau după trofeele cucerite. Ieri, omul Laszlo Boloni a împlinit 61 de ani. Pe unul dintre site-urile suporterilor Stelei i s-a dedicat un articol specific momentului aniversar. Unul dintre comentarii, scurt, era: “La mulţi ani, doctore!”. Era dedicat fotbalistului extraordinar, care după antrenamentele de la Steaua anilor ’80 se retrăgea în cabinetul stomatologic şi chiar îşi trata colegii. Suporterii de atunci ai roş-albaştrilor îl porecliseră “Doctorul”. Pentru că era doctor. Se purta ca un doctor. Şi era atent precum un doctor.

×
Subiecte în articol: ladislau boloni