x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei - Romeo Ştefan Belea

Omul zilei - Romeo Ştefan Belea

de Dan Constantin    |    11 Noi 2014   •   00:58
Omul zilei - Romeo Ştefan Belea
Sursa foto: SORIN LUPSA/Agerpres
arhitect, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române
Finalizarea amplelor lucrări de modernizare ale Teatrului Naţional din Bucureşti aduce o mare împlinire şi pentru arhitectul Romeo Belea. Este încheierea unui proiect care marchează, printr-un arc de timp, activitatea prodigioasă a acestui mare artist al formelor care dau personalitate Capitalei. Ca tânăr arhitect a participat la realizarea proiectului Teatrului Naţional, în 1968, care se alătura armonios în zona kilometrului zero, Hotelului Intercontinental. A fost clădirea de care şi-a legat destinul profesional, arhitectul gândind în termenii specialistului toate etapele de transformare ale edificiului impuse de decidenţii politici sau evenimente neprevăzute.
Putem spune acum că Teatrul Naţional a renăscut, apropiindu-se de ideile genezei la care a contribuit alături de Belea, maestrul Liviu Ciulei care a plecat spre zări mulţumit că Teatrul Naţional va fi din nou inima culturală a ţării.
Acum şase ani, prezentam pe larg într-o emisiune a Antenelor proiectul modernizării Teatrului, aflat în stadiu de schiţă. Profesorul Romeo Belea a avut abnegaţia, ştiinţa, diplomaţia şi forţa de a împlini visul profesional al tuturor celor care au lucrat pentru Teatrul Naţional.
Pentru contribuţia determinantă în edificarea acestui reper naţional, cultural şi arhitectural, îl numim cu recunoştinţă pe Romeo Belea, Omul zilei.

×