x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Arta pe înțelesul tuturor”: Mary Cassatt, o artistă de referință a impresionismului

„Arta pe înțelesul tuturor”: Mary Cassatt, o artistă de referință a impresionismului

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Aug 2019   •   15:04
„Arta pe înțelesul tuturor”: Mary Cassatt, o artistă de referință a impresionismului

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la o nouă întâlnire din seria prelegerilor care se desfășoară sub genericul ”Arta pe înțelesul tuturor”, cu tema „Mary Cassatt. Prima femeie-pictor americancă din grupul impresioniștilor francezi”, care va fi susținută de Oana Maria Ciontu, masterand în anul I la „Istoria artei și filosofia culturii”, din cadrul Universității din București. Evenimentul va avea loc la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck sâmbătă 24 august 2019, ora 11.00.

Cuvântul de deschidere va aparține doamnei Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului București, Departamentul de Artă. În cadrul întâlnirii, va fi prezentat complicatul drum parcurs de o femeie-artist la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu atenția îndreptată în principal spre Mary Cassatt, una dintre cele trei artiste de referință ale Impresionismului, alături de Berthe Morisot și Marie Braquemond. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Parisul devine principalul centru cultural și social al Europei, caracterizat de o atmosferă elegantă și creativă datorată atât Expoziției Universale, cât și noilor inovații urbane întreprinse de Napoleon al III-lea. De altfel, destinul acestor pictorițe este asemănător celui avut de alte artiste românce remarcabile, precum Cecilia Cuțescu Storck, autoarea unor lucrări de referință create în Capitala Franței.

În acest context, ajunge la Paris, din Statele Unite ale Americii, Mary Cassatt, o tânără dornică de a se elibera de canoanele rigide ale educației artistice în stil academist, considerând că arta trebuie să se adapteze noii ere moderne. Temele picturale abordate de Mary Cassatt, acceptarea sa în grupul impresioniștilor, comenzile primite și adaptarea la noua viață pariziană, vor fi câteva dintre subiectele abordate în această conferință.

Seria prelegerilor care se desfășoară sub genericul ”Arta pe înțelesul tuturor” sunt dedicate istoriei artei, sunt organizate în diferite unități muzeale din componența Muzeului Municipiului București, se adresează publicului larg și prezintă, într-o formă accesibilă, interactivă și foarte dinamică, teme referitoare la importante colecții de artă, maeștri ai picturii și cele mai semnificative stiluri plastice, care au marcat istoria artei românești și a celei universale. Conferențiarii invitați sunt istorici de artă cu notorietate, dar și tineri cercetători, toți aceștia venind însă cu o abordare originală, plină de prospețime, a unor teme consacrate.

Elena Olariu, inițiatoarea acestei serii de prelegeri periodice, care tratează subiecte legate de istoria artei românești și a artei universale, este director adjunct Artă, Restaurare, Conservare la Muzeul Municipiului București și autoare a numeroase articole și cataloage de artă, fiind și organizatoarea unor expoziții de anvergură.

Oana Maria Ciontu este absolventă a Facultății de Istorie, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, din cadrul Universității București, cât și a Facultății de Drept a Universității din Craiova. Și-a completat studiile la Universitatea Saarland din Saarbrücken, Germania și la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. Începând din septembrie 2019, Oana Maria Ciontu va urma un master de cercetare în artă și cultură la Universitatea Leiden, Olanda. În prezent, desfășoară un program de voluntariat în cadrul Muzeului Municipiului București, secția Artă.

 

Explicație ilustrație: Mary Cassat, „Fetiță în fotoliu albastru”, 1878, ulei pe pânză, 129,8 x 89,5 cm, Galeria națională de artă Washington (detaliu).

×