x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vampirul căzut

Vampirul căzut

de Adriana V. Paduraru    |    30 Oct 2007   •   00:00
Vampirul căzut

Cine a fost Bela Ferenc Dezso Blasko inainte ca el să devină pentru intreaga omenire: Dracula? Aflaţi răspunsul in această seară,de la ora 21:45, la TVR 1

Cine a fost Bela Ferenc Dezso Blasko inainte ca el să devină pentru intreaga omenire: Dracula? Aflaţi răspunsul in această seară, la TVR 1, urmărind, incepănd cu ora 21:45, o coproduc-ţie internaţională in care s-au investit aproximativ 300.000 de euro. Regizorul Florin Iepan ne-a dezvăluit aspecte inedite din timpul filmărilor.

Jurnalul Naţional: Cum v-a venit ideea acestui documentar?

Florin Iepan: In anul 2005, pe mai multe posturi de televiziune din Europa s-a difuzat un alt documentar făcut de mine (despre actorul american de origine romănă Johnny Weissmuller, cunoscut cinefililor din toată lumea ca Tarzan). Aproape fără excepţie difuzarea acestui documentar a produs nişte audienţe foarte bune. Singura explicaţie a fost aceea că telespectatorii de la noi şi din Occident se dau in vănt după poveşti cu celebrităţi care ajung la sapă de lemn, cum era şi povestea Tarzanului nostru de la Timişoara. In mod firesc mi s-a propus de către redactorii de la ARTE, ORF, YLE şi AVRO să mai produc o biografie a unei alte celebrităţi originare din Europa de Est. De aici pănă la realizarea acestui documentar nu a mai fost decat un pas. Ulterior s-a asociat şi CNC-ul din Romania şi apoi televiziunea publică.

Jurnalul Naţional: De ce "vampirul căzut"?

Florin Iepan: Evident, m-am legat de sintagma cunoscută, "ingerul căzut", ce defineşte un personaj malefic, care la originea sa a fost un inger, un soi de echivalent al personajului negativ Contele Dracula, interpretat de actorul Bela Lugosi in 1931. Prin "vampirul căzut" incerc să pun viaţa acestui actor controversat intr- o lumină nouă, să-l eliberez pe Lugosi din umbra Contelui Dracula, care i-a marcat intreaga existenţă, şi să-l oblig pe spectator să privească dincolo de aparenţe.

Inedit

Jurnalul Naţional: Aţi descoperit in timpul realizării documentarului ceva ce nu se ştia despre Bela Lugosi?

Florin Iepan: Trebuie să spun că am avut mare noroc cu acest personaj (Lugosi) pentru că, intr-un fel, "cariera" lui postumă a fost relansată in 1995 de excelentul film "Ed Wood" al regizorului american Tim Burton. Pentru interpretarea lui Lugosi din acest film, actorul Martin Landau a primit premiul Oscar. Deci Lugosi este şi in zilele noastre o celebritate, aşa cum a fost şi in timpul vieţii. Este considerat şi acum unul dintre părinţii genului horror. Dar, totuşi, numărul de filme documentare despre viaţa lui realizate după lansarea lui "Ed Wood" nu a fost foarte mare. In majoritatea lor, acestea s-au concentrat pe presupusa rivalitate dintre Lugosi şi Boris Karlloff (interpretul lui Frankenstein). Eu am avut astfel cale liberă să spun povestea europeană a lui Lugosi, să vorbesc de simpatiile lui comuniste (1919), despre cariera lui ca actor de teatru la Timişoara sau Budapesta, dar şi să explic modalitatea foarte sofisticată prin care a reuşit să reinventeze personajul principal din romanul Dracula şi să asigure, astfel, succesul fantastic al Contelui Dracula pe marele ecran. Sunt foarte multe amănunte inedite din viaţa lui Lugosi, care sunt dezvăluite in acest film documentar, de exemplu, faptul că Lugosi l-a interpretat şi pe Isus Cristos sau faptul că acesta a fost urmărit de FBI timp de zece ani pentru presupusele lui simpatii comuniste sau activităţi antiamericane.

Jurnalul Naţional: Povestiţi-ne ceva inedit...

Florin Iepan: Sunt foarte multe lucruri de spus despre viaţa unui om, despre care un alt biograf de-al său, Peter Muller, spunea următoarele: "Puteţi să faceţi un documentar de 24 de ore despre Lugosi şi nu o să aflaţi niciodată cine a fost el cu adevărat!".

Unul dintre momentele cele mai amuzante din istoria personajului a fost acela cănd am aflat că Lugosi a fost ingropat imbrăcat chiar cu costumul Contelui Dracula, iar Frank Sinatra - un bun amic al lui Bela, care se pare că i-ar fi plătit şi cheltuielile de inmormăntare, s-ar fi uitat la amicul lui cum zăcea ca Dracula in sicriu şi ar fi spus cu voce tare: "He will be back!" (O să se intoarcă!).


Echipă internaţională

La realizarea documentarului, regizorul, Florin Iepan, (foto) a lucrat cu o echipă internaţională compusă din romăni, americani, germani şi maghiari. Toţi foarte buni profesionişti şi fani ai lui Lugosi in acelasi timp.

In film apare şi Bela Lugosi Jr., un personaj care seamănă izbitor cu tatăl său, dar "o nucă tare" pentru echipa de producţie pentru că Lugosi Jr. este avocat de profesie, specializat in drepturile fostelor staruri de la Hollywood... Deci o persoană care a acceptat destul de greu să facă parte din proiect. A pus foarte multe condiţii şi a ştiut să-şi apere drepturile cu multă fermitate.

adriana.paduraru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte lugosi dracula