x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dem Rădulescu Îi e foarte dor de el

Îi e foarte dor de el

de Alina Toma    |    18 Mai 2009   •   00:00
Îi e foarte dor de el

Un mare talent, un geniu, un actor exigent, un adevărat profesionist - aşa şi-l aminteşte actorul Dan Condurache.

O invitaţie demnă de tot hazul a fost înregistrată cu ani în urmă la TVR după un text de Dan Mihăescu.Dem Rădulescu şi Dan Condurache au avut un schimb savuros de replici: "Te invit diseară la mine. O să fie o atmosferă foarte plăcută. Lume, multă...", începe Condurache.

"Am şi eu o seară liberă acuma şi mă bag în înghesuială să-mi sufle ăia în gură.", continuă Dem. "Faci cum vrei. Dacă nu vrei, stai acasă." "Să stau acasă, nu? Să stau să mă plictisesc în casă să-mi pierd vremea dormind ca un dromader." "Păi atuncea vino! Bea şi dromaderul un şpriţ..."

"Un şpriţ? Să mă ameţesc? Aoleu, să merg pe două cărări? Să plec noaptea la trei de la tine să mă calce vreun tramvai?" "Ei, lasă dragă, că n-are cine să te calce." "Să n-am nici cu ce mă întoarce acasă." "Dar sunt taxiuri dragă..." "Aa, deci are cine să mă calce! Mulţumesc, stau acasă."

"Păi atunci stai acasă!" "Să stau acasă? Voi să petreceţi, să vă ghiftuiţi, şi eu să stau acasă!" "Păi atunci hai, vino! O să fie ceapă verde..." "Stricnină n-ai? Mai bine dă-mi sticlă pisată. Dinamită, uraniu. Păi eu cu ficatul meu, măi, ficatul meu e ca o fată mare!" "Mănânci brânză, ou roşu." "Păi n-ai spus tu că eşti fată... ăsta... suferind?!"

"Eu am spus că sunt suferind?!" "Scoate-mă şi bolnav acum! Hai, fă-mă şi tuberculos! Da' tradiţia: mielul, drobul, ouăle, tradiţia, copilăria, uliţele satului, cu pomii înmuguriţi, căsuţele proaspăt văruite, mama torcând cu fuiorul..." "A, tu te-ai născut la ţară!" "Da, pe Magheru, vizavi de Scala!" "Păi atunci mama... cu fuiorul... nu torcea?" "Păi cum să toarcă mama, ce-i pisică?!?"

EXIGENT. "Am jucat în sensul că m-a acceptat pe lângă el. Este vorba despre un privilegiu pe care mi l-a oferit viaţa, pentru că, să stai lângă aceşti oameni, e întotdeauna e un mare privilegiu. E o bucurie şi o încântare să-i cunoşti şi să mai şi joci alături de ei. Faptul că era un geniu comic e cu atât mai important. Era un actor extrem de exigent, mi-aduc aminte că odată era internat în spital şi m-a rugat soţia lui să mă duc chiar acolo, la spital, să repetăm. Era extrem de atent cu apariţiile şi cu lucrul la text, şi în rest... mi-e foarte dor de el. Lumea nu mai e la fel după ce a plecat. A plecat doar să se odihnească, asta e...", mărturiseşte Dan Condurache.

PREGĂTIT PENTRU COMEDIE. Au fost nişte serii de scenete la televiziune în care au jucat împreună şi pe care Dan Condurache le consideră adevărate lecţii de profesionalism. "Toate erau momente de şcoală, ca să spun aşa. Lângă un asemenea geniu nu poţi decât să înveţi. Să înveţi la infinit."

Cum era ca actor, ca om, ca şi coleg? "Era aşa cum a fost şi ca actor. La orice oră din zi şi din noapte era pregătit pentru ceea ce îi oferea viaţa. În acest mod dorea să transmită ceva: la orice oră din zi şi din noapte el era pregătit în materie de comedie", conchide actorul Dan Condurache.

"Era un actor extrem de exigent, mi-aduc aminte că odată era internat în spital şi m-a rugat soţia lui să mă duc chiar acolo, la spital, să repetăm. Era extrem de atent cu apariţiile şi cu lucrul la text, şi în rest... mi-e foarte dor de el. Lumea nu mai e la fel după ce a plecat"
Dan Condurache, actor

 

"Scenetele în care jucam împreună toate erau momente de şcoală, ca să spun aşa. Lângă un asemenea geniu nu poţi decât să înveţi. Să înveţi la infinit. Ca om, ca şi coleg era aşa cum a fost şi ca actor. La orice oră din zi şi din noapte era pregătit pentru ceea ce îi oferea viaţa"
Dan Condurache

×
Subiecte în articol: păi condurache dem radulescu