x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 1200 de musafiri nedoriţi. Pe banii cui?

1200 de musafiri nedoriţi. Pe banii cui?

de Petru Calapodescu    |    15 Oct 2012   •   13:27

Miercuri şi joi, Bucureştiul va fi năpădit de nu mai puţin de 1200 de participanţi (între care 16 şefi de stat şi de guvern), din 40 de ţări, la Congresul Partidului Popular European. Manifestare găzduită, după cum preciza preşedintele PPE, Wilfried Martens, de preşedintele Băsescu, de PDL şi de UDMR. Mai mult ca sigur, nu vor lipsi Juan Manuel Durao Barroso, preşedintele CE, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, sau cancelarul german, Angela Merkel.

Îmi permit să cred că prezenţa în capitala României a onorabililor amintiţi şi a multor altora dintre cei 1200, chiar dacă data şi locul congresului fuseseră stabilite de conivenţă cu Boc şi cu Băsescu în urmă cu un an, este o sfidare. Viaţa politică din România a marcat de atunci schimbări radicale, ţara s-a deşteptat în bună măsură, iar portocaliii au fost ejectaţi de la putere, după ani de abuzuri, de impunere a unor legi strâmbe, de austeritate criminală, simultan cu prăduirea de către ei şi de către clienţii lor a banului public. În vară, mai era un sigur pas de făcut, sprea a readuce ţara pe un făgaş realmente democratic, spre a mai salva ce se mai putea salva din statul de drept şi din statul social, distrus sistematic de Băsescu & Co.

N-a fost să fie aşa, pentru că referendumul a fost deturnat, la milogeala, la minciunile ordinare şi la ţipetele bezmetice ale camarilei lui Băsescu, în cap cu Monica Macovei - măgăriile cu lovitura de stat, cu confiscarea justiţiei, cu cvorumul etc etc - de chiar cei care vin mâine la Bucureşti fără să le roşească obrazul că se adună într-o ţară al cărei exerciţiu democratic, referendumul, l-au strivit prin autoritarism şi şantaj. Fără a fi îngăimat barem câteva cuvinte, cum că regretă că s-au lăsat dezinformaţi. Aşa cum, bunăoară, a reuşit să-şi calce pe inimă şi să declare, la Washington, asistentul dnei Hillary Clinton, Philip Gordon, cel intoxicat de Băsescu-Macovei cu "frauda masivă", recunoscând abia acum dreptul unui popor de a demite un preşedinte care l-a dezamăgit şi a abuzat de funcţia sa. Merkel, Barroso şi ceilalţi pepeişti n-au avut tăria de caracter să se dezică de faultarea grosolană a 8,5 milioane de votanţi, dintre care 90% l-au demis pe Băsescu, ci au continuat să susţină un om dezavuat de propiul său popor. Îi priveşte, dar să nu se aştepte, din partea populaţiei, la petale de trandafiri aşternute în cale şi la urări de bun venit.

În fine, în UE circulaţia oamenilor e liberă. Pot veni când vor şi la Bucureşti. Însă pe spezele cui? Congresul PPE va costa enorm. Se susţine că închirierea Parlamentului, a hotelurilor a limuzinelor vor fi fi achitate de participanţi şi de organizatori. Am anumite dubii că angajamentul de acum un an al lui Băsescu şi Boc nu a prevăzut şi substanţiale discounturi, precum şi angrenarea unor structuri (jandarmerie, poliţie, servicii secrte etc), fără plată, ale statului român. Or, respectiva reuniune e, cumva, una privată, nu are de ce să greveze bugetul statului român.  Reamintesc că Wilfried Martens (cel care declara deunăzi că intervenţia de astă vară a CE şi PE a impus echilibrarea situaţiei din România) sublinia că reuniunea e găzduită  de către Traian Băsescu, PDL şi UDMR.  Ei sunt gazde, ei să suporte şi costurile, au de unde. Altminteri, vom fi în situaţia de "şi bătuţi, şi cu banii luaţi". Dincolo de disconfortul urban determinat de o asemenea fâţâială prin Bucureşti. E de aşteptat, e obligatoriu ca, imediat după, instituţiile statului implicate să prezinte opiniei publice un riguros decont.

×