x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băncile ar trebui să ştie că în capitalism nu se stă la coadă

Băncile ar trebui să ştie că în capitalism nu se stă la coadă

de Ionuț Bălan    |    16 Apr 2018   •   07:30
Băncile ar trebui să ştie că în capitalism nu se stă la coadă

De ce la bănci e mereu coadă la casierie și la celelalte birouri operatorii, care vând credite sau asigurări, stau nederanjați? Fiindcă sucursalele au puţine multifuncționale și pusul banilor nu-i la fel de simplu ca scosul lor.

Sigur că atunci când respectivele maşini sau centre de self banking există dispare umilința de a-i pune pe clienţi disciplinat la coadă ca-n socialism ca să-i dea bani cuiva care, practic, nu vrea să-i ia. Deși oamenii au un comportament corect, economisesc!

Aşadar e greu, dacă nu vii cu salariul la o anumită bancă, să-ţi alimentezi singur contul, ca să faci operațiuni online banking în weekend sau să cumperi noaptea cu cardul de la magazinele virtuale. Foarte multe bănci nu doar că n-au multifuncționale, nici nu şi-au deschis sucursale în mall-uri sau hipermarket-uri ca să se poată depune bani sâmbăta şi duminica.

O ultimă chestiune e aceea de ce la o multifuncțională trebuie să vii cu cash ca să alimentezi un cont și nu poți să o faci şi cu cardul altei bănci, ca atunci când scoți bani? De ce nu poţi depune la fel de uşor precum retragi? De ce-i nevoie să treci prin cash dacă aparatura electronică tocmai asta vrea să evite? Oare nu e destul de debancarizată economia românească cu 18% din masa monetară sub formă de numerar în afara sistemului bancar?!

Bineînţeles că acest exemplu cu statul la coadă e unul facil, dar el evidențiază limpede viciile de management. Acesta știe să micşoreze costurile reducând personalul de la casierie și să-i pună pe oameni să stea la coadă ca la poștă, ceea ce face să nu depășește ca viziune "restructurarea" realizată la monopolul de stat menţionat.

Nu aceasta aş vrea să fie însă ideea de final, ci aceea că actualul grad de debancarizare, la care guvernul „muncește” intens, trimițând business-ul în economia subterană pe seama stângăciilor sale, care grăbesc falimentul unor companii și măresc supraîndatorarea populației, ar putea să creeze probleme business-ului bancar mai repede de cât s-ar putea oricine aștepta.

×